„Klubrádió
Reggeli gyors

A felcsúti focicsapat nyereségben már első Európában

22/01/2020 17:20

| Szerző: Klubrádió

A klubok nyereségeit arányosítva első Európában a felcsúti csapat az UEFA hivatalos statisztikái szerint. Jandó Zoltán, a G7 újságírója szerint noha itt rossz számokat használt a szövetség, kontraproduktív a magyar fociba öntött pénz, mert nem sarkall teljesítményre.

2020. január 22. Reggeli gyors - részlet 20.01.22. Jandó Zoltán
08:34
00:00

Világraszóló labdarúgósikert értünk el, de azért annyira ne örüljön a kedves olvasó, Bajnokok Ligáját nem nyertünk. Jandó Zoltán, a G7.hu újságírója beszélt nekünk arról, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) egy pénzügyi jelentést, amelyben van egy lista is a legnyereségesebb csapatokról. Ezen a 20-as listán a 19. legnyereségesebb a Puskás Akadémia, megelőzve a Bundesligát éppen vezető Lipcse (RB Leipzig) csapatát.

Ez konkrét összegen alapul, azt állítja az UEFA, hogy 29 millió eurós nyereséget ért el 2018-ban a felcsúti klub. Készítettek egy arányszámot is, a bevételhez viszonyítva is megnézték a nyereséget, abban a mutatóban pedig konkrétan első a klub, de annyira, hogy nekik 56 százalékuk van, a második helyen az angol Tottenham áll 39 százalékkal, tehát másfélszer akkora a felcsúti mutató. (Jegyezzük meg, a Barcelona például nem szerepel a top20-ban a nyereséglistán, az ő bevételük nyilván sokkal magasabb, de elköltötték.)

Jandó Zoltán hangsúlyozta: ennek a listának a legnagyobb hibája, hogy nem a felcsúti focicsapatot működtető céget veszi alapul. Két vállalat van Felcsúton, az egyik a labdarúgócsapatot működtető kft., a másik az akadémia, amelynek elvileg utánpótlás-nevelés a funkciója. Ők az akadémia eredményét nézték, amely abból él, hogy adományokat kap és tao-pénzeket, legutóbb 13 milliárdot. De ők nem dologi kiadásokra költik ezt el, hanem például ingatlanokra, eszközökre, amelyeket az évek során, értékcsökkenésként kell leírni, tehát ez tulajdonképpen fiktív nyereség, de számvitelileg így néz ki, 9 milliárd forintos nyeresége volt az akadémiának. Ezzel együtt sem őket, hanem a kft.-t kellett volna figyelembe venni.

A kft. sem áll rosszul, ahhoz képest nagyon jól, hogy milyen nézőszámok, milyen érdeklődés mellett generál mekkora szponzori bevételt. Műsorvezetőnk, Para-Kovács Imre megjegyezte: elképzeli a Barca, a Real Madrid vagy a Tottenham menedzserét, akinek fölmegy a szemöldöke és soha többet nem jön le a homloka közepéről, mert ezt a listát azért nehéz befogadni. Jandó Zoltán jelezte, nem tudja, mennyire foglalkoznak ők más csapatok nyereségével, de az kétségtelen, hogy a Puskás Akadémia FC-nek remek anyagi lehetőségei ellenére nincsenek nemzetközi eredményei. 

Az NB I-es csapatoknak anyagi szempontból nincs sok okuk panaszra – tette hozzá –, hiszen a leggyorsabb ütemben a magyar csapatok bevétele növekszik egész Európában, ennek a farvizén jött most előre óriásit a Felcsút. A szurkolók dolgozzák fel nehezen, hogy nagyon erős politikai kötődésű kisebb települések csapatai állami pénzzel kitömve ott vannak az élvonalban úgy, hogy a magyar futballkultúrához nem tesznek hozzá – mondta Jandó Zoltán.

Aki szerint ez a mennyiségű pénz kontraproduktív, hiszen akkor is áramlik, ha nincs eredmény, így aztán nincs motiváció, akkor is megkapják a játékosok és a vezetők a hatalmas fizetéseket, ha nem csinálnak semmit. Szerinte a szocializmust hozta vissza a modern magyar futballba az Orbán-kormány és a NER.

(Tegyük hozzá: jelenleg 3,3 millió forint a focista átlagfizetés az NBI-ben. A Felcsút pedig, amely hivatalosan akadémia és a tehetséges magyar fiatal focisták kinevelése lenne a célja, csak a mostani átigazolási időszakban egy ukrán, egy cseh és egy holland játékost szerződtetett.)

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Reggeli gyors
2020.01.22. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre