„Klubrádió
Reggeli gyors

Kásler két hónap alatt hozna be hármat

15/06/2020 15:58

| Szerző: Klubrádió

Indul az eddig visszafogott egészségügyi ellátás, megpróbálják behozni a lemaradást – mondja a miniszter. Csak pénzt nem ad hozzá.

2020. június 15. Reggeli gyors - részlet 20.06.15. Komáromi Zoltán
00:00
00:00

Tiltani könnyű, kórházi ágyakat szabaddá tenni könnyű, de az egészségügyi ellátó rendszert újraindítani koránt sem az. A miniszter csak annyit közölt, hogy 15-étől minden terápiás és diagnosztikai tevékenységet el lehet végezni, amire a betegeknek szükségük van, a szakrendelőkben időbeli korlátozás nélkül lehet dolgozni, a részleteket azonban az érintettekkel sem osztotta meg. Számos kérdés maradt megválaszolatlanul.

 

Három hónapig állt az ellátás nagy része, ez azt jelenti, hogy az átlagot tekintve az egy év alatt kezelendő betegek egynegyede „feltorlódott”, vár a sorára. Különösen súlyos helyzetbe kerülhettek a szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségben szenvedők, mert a diagnosztikai vizsgálatokat sem végezhették el náluk időben. A rehabilitációra szorulók is rosszul jártak. Komáromi Zoltán háziorvos, a DK szakpolitikusa szerint érthetetlen, hogy rehabilitációs ágyakat miért kellett kiüríteni, és egyáltalán erre az egész „ágyfelszabadításra” miért volt szükség. Komoly szakmai indokkal senki sem állt még elő, tehát marad magyarázatként a hozzá nem értés és a pánik.

Az egészségügyi vezetés dilettantizmusát mutatja az is, hogy a miniszter szerint a három hónapos lemaradást két hónap alatt be lehet hozni, hisz mindenki annyit dolgozik, amennyit csak akar. Ha lenne is elegendő szakember, elegendő eszköz, kapacitás, akkor sem lehetne csodát tenni az egészségügyben, hiszen a finanszírozáson nem változtattak. Feltéve, hogy egy kórházban el tudnának végezni például 600 műtétet, de csak 300-ra kapnak pénzt, akkor annyi a plafon. Komáromi Zoltán szerint legalább 10 milliárd forintos extra finanszírozásra lenne szükség, ám ennek híre-hamva sincs.

Külön probléma a betegek és az egészségügyi dolgozók védelme. Nyilvánvalóan csak azokat lehetne kezelni az újraindított rendszerben, akik bizonyítottan nem fertőzöttek, nem vírushordozók, a teszteredményeknek 6-8 órán belül rendelkezésre kellene állniuk. Ehhez nincsenek meg a feltételek még mindig.

Kérdés az is, hogy miként jut el egy beteg a szakrendelésre. Ismét beutalóra van szükség, a háziorvosi rendelők telefonon szinte elérhetetlenek, mert annyian próbálnak meg –teljesen érthető módon- időpontot kérni. Az ellátásra, folyamatos kezelésre szorulóknak több mint a fele még fel sem tudta venni a kapcsolatot a háziorvosával.  És arról sem volna szabad elfeledkezni, hogy azért mégiscsak nyár van, vagy lesz, ez pedig normál esetben a szabadságok időszaka. Nem lehet rossz néven venni, ha pihenni szeretnének az egészségügyben dolgozók is, főleg, hogy sok szakember valószínűsít egy újabb, őszi járványhullámot, amikor ismét nőhet a terhelés.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi.

Reggeli gyors
2020.06.15. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor