„Támogassa
Esti gyors

Kásler előre menekül

30/05/2020 12:15

| Szerző: Klubrádió

Három évtizedre szóló tervet vizionál az egészségügyért is felelős miniszter. A járványveszély ugyanis megmutatta az eddig is meglévő és tapasztalható feszültségeket.

2020. május 29. Esti gyors - részlet 20.05.29. Rékassy Balázs
04:13
00:00

A motiváció, az érdekeltség hiányzik a magyar egészségügyből – állapítja meg Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász. Annak kapcsán kérdeztük, hogy Kásler Miklós egy nagyszabású tervet vázolt fel, amely komoly átalakításokat vetít előre, és 2030-ig tart. A miniszter abból indul ki, hogy az egészségügyben meglévő problémák eddig is látszottak, de a járványveszélyben különösen szembe ötlenek.

Az állami és a magánegészségügy szétválasztása lenne egy fontos dolog a tárcavezető szerint. Rékassy Balázs úgy látja, hogy nincs elég orvos Magyarországon két, párhuzamosan működő ellátáshoz. A finanszírozónak, vagyis az egészségbiztosítónak el kell döntenie, hogy hol tud reális áron tisztességes szolgáltatást vásárolni. Ha az állami szférában, akkor oda kell adnia a gyógyítás valódi költségeit.

Kásler Miklós beszélt a háziorvosi hálózatról is, amit szeretne megerősíteni, hogy indokolatlanul ne kerüljenek kórházba a betegek. Rékassy Balázs szerint ezzel az ötlettel azért van baj, mert a háziorvosok nincsenek motiválva. Nem érdekeltek abban, hogy az embereket a maguk szintjén lássák el, nincsenek megfizetve, hiányoznak alapvető műszerek, eszközök is. Az ötlet jó lenne, hogy tehermentesítsék a szakrendelőket, s főleg a kórházakat, de nem látszik ennek a háttere.

A kormánypárt szeret mindent mérni, hogy lássa, miként reagálnak majd az emberek a döntéseire. Rékássy Balázs szerint most is szükség lenne egy felmérésre, amely megmutatja, hogy milyen támogatottsága van a miniszter koncepciójának. Mennyire bíznak benne az emberek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Esti gyors
2020. 05.29. 18:00
Műsorvezető: Selmeci János