„Klubrádió
Esti gyors

Koronavírus – Nem vagyunk túl rajta!

9/06/2020 06:25

| Szerző: Klubrádió

Akár egy évbe is telhet, mire elkezdődhet a tömeges oltás, annak ellenére, hogy 4-5 kísérlet a vakcina kifejlesztésére már klinikai fázisban van. Az óvintézkedéseket be kell tartani.

2020. június 08. Esti gyors - részlet 20.06.08. Jakab Ferenc
06:04
00:00

Nincs még itt a pezsgőbontás ideje, sokkal inkább a felkészülés időszakát éljük. Továbbra is fontos a távolságtartás, a maszk viselése, a kézmosás és fertőtlenítés. Még mindig nem nulla az új megbetegedések száma naponta, a járvány fellángolásának nagy a veszélye. A nyári meleg segíthet, de csak abban, hogy lassíthatja a vírus terjedését, a többi az embereken múlik.

Minderről Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem professzora beszélt az Esti gyorsban. Elmondta azt is, hogy a világ számos tudományos műhelyében dolgoznak a vakcina kifejlesztésén. Négy-öt kísérlet már klinikai fázisban van, ami azt jelenti, hogy egészséges embereken próbálják ki a szert.

Koronavírus - A pécsi egyetem víruslaborja
 

A vakcinálás lényege a betegség megelőzése. Mielőtt a tömeges oltásra sor kerülne, a vakcinát ki kell próbálni mindenféle csoporton, gyermekeken, felnőtteken, idős embereken, terhes anyákon és így tovább. Ez nagyon sok időbe telik. Az engedélyezési folyamat ugyancsak hosszú, ezért nem hetekben, hónapokban kell gondolkodni, Jakab Ferenc szerint akár egy évet is várnunk kell, mire az oltóanyag a gyógyszertárakba kerül.

A kutatók tapasztalata azt mutatja, hogy a hagyományos vakcina-előállítás a koronavírusnál nem nagyon jöhet szóba. Ez az a megoldás, amikor legyengítik a kórokozót és úgy adják be az embernek. Mivel gyenge, megbetegíteni már nem képes, de immunválaszt még kivált, így védetté tesz. Nagyobb sikerrel kecsegtetnek az úgynevezett modern módszerek, mint például a fehérje alapú vakcina kifejlesztése, ezért a kísérletek zöme ilyen. Az eredményre még várni kell.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Esti gyors
2020.06.08. 18:00
Műsorvezető: Dési János