„Köszönjük,
Reggeli gyors

Kezdődjön 9-kor az iskola? A szakszervezet támogatja

30/06/2020 14:15

| Szerző: Klubrádió

A főváros, ha szeptembertől ismét megerősödik a koronavírus-járvány, 9 órás kezdést javasol az oktatási intézményeknek, ahol lehetséges. A Pedagógusok Szakszervezete támogatja a tervet, ha sikerül megegyezni a fenntartókkal és a BKK-val, ráadásul szerintük ez a középiskolásoknak direkt jól jönne.

2020. június 30. Reggeli gyors / részlet, Szabó Zsuzsa (20.06.30.)
04:09
00:00

A reggel 7 és 8 közötti csúcsforgalom idején a közösségi közlekedésben utazók egyharmada diák, főként közép- és felsőoktatásban tanuló. Azért, hogy ősztől se alakulhasson ki zsúfoltság a közösségi közlekedésben, a BKK és a budapesti városvezetés azt javasolja az oktatási intézményeknek, hogy csúsztassák el a reggeli kezdést 9 órára – írja honlapján és Facebook-oldalán a Fővárosi Önkormányzat.

Erről kérdeztük Szabó Zsuzsannát, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnökét, aki elmondta, hétfőn konzultációt kezdeményezett erről a témáról a főváros és a BKK, több szakszervezet is jelen volt. Azért javasolják a 9 órás kezdést, hogy ha a vírus visszatérne ősszel, csökkenjen a zsúfoltság. Szerinte ha még életkori sajátosságokat is vizsgálunk, akkor a középiskolásoknak kifejezetten szerencsés a későbbi iskolakezdés, a pedagógusoknak teljesen mindegy, hogy fél 8-kor vagy 8-kor kezdik a munkát. Azt kell megnézni, meddig tolódik ki a tanórák vége, az nem szerencsés, ha a délután foglalkozások, sport és egyebek nagyon késő délutáni időpontig tolódnának ki. Az oktatás hatékonyságát nem zavarná.

Nyilván ez a fenntartó döntési kompetenciája, a PSZ részéről elfogadható és támogatható. Arra a kérdésre, hogy csak a járvány időszakára vezetnék-e be, azt mondta, az iskolakezdést a tanév rendje egész évre szabályozza, ha a budapesti városvezetésnek sikerül megállapodnia a BKK-val és a fenntartókkal, akkor ez minimum egész évre szólna, nem csak a járványhelyzet idejére.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay

Reggeli gyors
2020. június 30., kedd 07.45
Műsorvezető: Dési János