„Köszönjük,
Reggeli gyors

A tanári pályáról is letérítheti a pofon – mondja a vasalódeszkás tanár

15/06/2020 14:44

| Szerző: Klubrádió

Harminc év után nagyon keményen érintette, hogy eltiltották a tanítástól, és ezért megszakadt a kapcsolata a diákjaival – mondta Vezsenyi László, a makói József Attila Gimnázium tornatanára.

2020. június 15. Reggeli gyors-részlet/Interjú Vezsenyi László 2020.06.15.
08:15
00:00

Nem tudja mi lesz vele szeptembertől, akár az is elképzelhető, hogy elhagyja a tanári pályát – mondta a vasalódeszkás tanárként ismertté vált Vezsenyi László a Reggeli gyorsban. A viccesnek szánt úszásoktató videója miatt büntetett pedagógus szerint az, hogy márciusban megtiltották számára a tanítást, és ezzel elvágták a diákjaitól, mindennél rosszabbul érintette. Szeretné ugyan, ha a videóról folytatott vitának nem lenne folytatása, de ez nem rajta múlik, és ha úgy érzi, teljesen ellehetetlenül eddigi iskolájában, akkor váltani fog. Harminc év után ez az arcul csapás nagyon keményen érintette – fogalmazott. A pedagógus hozzátette, jelenleg sem az iskolája vezetésével, sem a tankerületi központtal nincs kapcsolata.

A makói József Attila Gimnázium tornatanára a járványhelyzet miatt elrendelt távtanítás elő hetében készített egy videót, amelyen egy vasalódeszkán mutatta be az úszásfajták mozdulatait. A viccesnek szánt márciusi oktatóanyag miatt az illetékes  Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ vezetője, Balázs József eltiltotta a tanítástól, ezen kívül arra kötelezte, hogy minden egyes órára készítsen tanmenetet pontos utasításokkal, és küldje el neki, valamint az iskolaigazgatónak. Teljesen feleslegesen, hiszen a testneveléstanár már nem taníthatott, a tanmeneteket a diákoknak nem továbbíthatta.

A döntés fő indoka , ahogy arról az euronews.hu is beszámolt, az volt, hogy a videón bemutatott gyakorlatsor balesetveszélyes, annak utánzásával a diákok megsérülhetnének. Ezen kívül a tanár a videó végén úgy tesz, mint aki meghúz egy doboz sört, amivel a tankerületi igazgató szerint alkoholfogyasztásra ösztönözte a diákságot. Azt is felrótta a tanárnak, hogy rossz hírét keltette az iskolának, amikor az iskola pólójában készítette el a komolytalan felvételt. Vezsenyi a Klubrádió műsorában azt mondta, még az osztályfőnökök is kaptak egy levelet arról, hogy ne terjesszék a videóját.

A Balázs József döntéséről múlt héten megjelent sajtócikkeket követően vizsgálatot indított az oktatási jogok biztosa, Aáry Tamás Lajos, aki szerint a tankerületi vezető döntése emberi méltóságában sértette a makói tanárt. A Klebelsberg Központ pedig szombaton arra kérte a tankerületi vezetőt, hogy vizsgálja felül a döntését, mert az eljárásával nem értenek egyet. A botrány kirobbanása után Balázs József lemondott, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig közölte, egyértelmű túlkapásként értékelik a makói tornatanár elleni eljárást.

A tankerületi igazgatónak az elmúlt hónapokban más vitatható intézkedése is volt, szintén országos sajtóvisszhangot váltott ki a szentesi gimnázium felvételi feltételeinek utólagos módosítása.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Vezsenyi Lászlóval
2020. június 15., hétfő 07.45
riporter: Szénási Sándor