„Klubrádió
Reggeli gyors

PDSZ: A primitívségre primitív választ ad a kormány

29/05/2020 14:59

| Szerző: Klubrádió

Lesznek iskolák, ahol fellélegezve fogadják az iskolaőrség bevezetését, de az is biztos, hogy ez önmagában nem fogja megoldani az iskolai erőszak problémáját. Ennél sokkal összetettebb intézkedés kellene, és nem most, már régen lépni kellett volna – véli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

2020. május 29. Reggeli gyors-részlet/Interjú Szűcs Tamás 2020.05.29.
08:55
00:00

Lehet létjogosultsága az iskolaőrök alkalmazásának az oktatási intézményekben, a külföldi példák azonban azt mutatják, hogy csak ez nem fékezi meg az erőszakot. Kutatási eredmények szerint bár az iskolaőrök megjelenésekor rövid időre valóban csökken az agresszió az iskolákban, később visszaáll a korábbi szintje, sőt, még inkább nő is. Ennek vélhető oka, hogy egy egyenruhás személy a megjelenésével is demonstratíve beviszi az erőszakot az intézménybe – mondta Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnöke.

Biztos, hogy vannak iskolák, ahol fellélegezve fogadják az iskolaőrség bevezetését, és az intézkedés nagy társadalmi feszültséget okozó problémát próbál kezelni, de önmagában csak tüneti kezelés. Ennek az eszköznek a használata egyéb, rendszert alkotó preventív pedagógiai, szociális, egészségügyi intézkedések nélkül nem lesz eredményes, ezt igazolják az említett nemzetközi kutatások – hangsúlyozta. Példaként megjegyezte, hogy első körben talán nem iskolaőrökkel kellene feltölteni az oktatási intézményeket, hanem a pedagógiai asszisztensek törvényben előírt számát kellene teljesíteni, sőt, növelni. A régóta problémát okozó tanárhiány kezelés lehetővé tenné, hogy több felnőtt foglalkozhasson a diákokkal.

 
Forrás: Pixabay
 

Szűcs Tamás szerint az érintett pedagógus szakmát ráadásul megint kihagyták a történetből, nem volt egyeztetés az intézkedésről, pedig nagyon sok részletet kellene tisztázni, és amíg ez nem történik meg, nem szabadna törvényerőre emelni az iskolaőrség bevezetését. Nagyon át kellene gondolni, és tárgyalni kellene a komplex erőszakmegelőző intézkedéscsomagról, főleg, hogy a probléma kezelésére már vannak módszerek, erre példa a Békés Iskolák-program.

Az iskolai erőszak okai között ráadásul ott van az elavult pedagógiai módszerek alkalmazása is, ami a diákok érdektelenségéhez vezet, és ha nem figyelnek az órán, az agressziót szülhet. És most a szintén rendkívül korszerűtlen és tartalmilag túlzsúfolt új Nemzeti alaptanterv (NAT) is ebbe az irányba visz.

Az erőszak maga nagyon primitív dolog, de komplex folyamat eredményezi, tehát a kezelése is összetett kell, hogy legyen. A kormány most egy primitív dologra primitív választ ad – tette hozzá Szűcs Tamás.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter május 28-án a kormányinfón jelentette be, hogy iskolaőrség létrehozásáról döntött a kabinet, első körben 500 intézménybe helyeznek ilyen alkalmazottak, akik a tantestületek tagjai lesznek, feladatuk pedig a tanárok megvédése – akár 12 éves gyerekekkel szemben is.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Szűcs Tamással
2020. május 29., péntek 08.15
riporter: Pálinkás Szüts Róbert