„Klubrádió
Útszélen

Nehéz helyzetbe jutott roma diákok megsegítésére indult kampány

23/05/2020 09:42

| Szerző: Klubrádió

A járvány miatt kialakult helyzet fokozottan sújtja a roma egyetemistákat, hiszen ők gyakran eszközök nélkül, zsúfolt közegbe mentek haza a kollégiumból vagy az albérletből, és még a munkájukat is elveszítették. A Romaversitas Alapítvány azonnal gyűjtést kezdeményezett, nehogy a diákok feladják tanulmányaikat. Útszélen című műsorunkban nemcsak róluk volt szó, hanem a Bátor Táborról is, amely most online lett, és az otthon átélhető kalandokat egészséges családokkal is megosztja.

2020. május 21. Útszélen (2020. május 21., csütörtök 15:00)
44:53
00:00
Műsorvezetők: Józsa Márta Szerkesztők: Józsa Márta

A roma egyetemisták számára létrehozott láthatatlan kollégium a Romaversitas – eddig több, mint 300 diákot sikerült eljuttatnia a diplomáig, többen közülük doktorátust is szereztek. Az elmúlt években azonban egyre kevésbé jutnak el romák akár a középiskoláig is, például a tankötelezettség korhatárának leszállítása miatt. Aki el is jutott, annak most extrém nehézségeket okoz a távoktatás és a – tanulás mellett végzett – munka elvesztése is. Ezért a Romaversitas diplomamentő programba fogott.

A Bátor Tábor célja, hogy a beteg gyerekek élményeket szerezzenek és játékos feladatok megoldásával kipróbálhassanak olyan dolgokat, amelyekről nem is remélték, hogy képesek lesznek rá. Most azonban nekik is át kellett térniük az online játékokra, amelyeket úgy fejlesztettek ki, hogy ne ragasszák a gyerekeket a számítógépek elé. A kidolgozott módszer a lakásban megélhető kalandokra alapul, és olyan sikeres lett, hogy a játékokat most egészséges családokkal is megosztják.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Romaversitas/Facebook

Útszélen
2020. május 21., csütörtök 15:00
Műsorvezető: Józsa Márta