„Klubrádió
Reggeli gyors

Iskolaérettség: nem a szülő dönt, nem is az óvoda, hanem a hivatal és a bíróság

22/06/2020 14:36

| Szerző: Klubrádió

A szülők nem sokat tehetnek, ha az Oktatási Hivatal arra jutott, hogy iskolába kell küldeni hatéves gyereküket, nem maradhat még egy évig óvodában. Fordulhatnak ugyan bírósághoz, de ott többnyire csak azt nézik, hogy formailag rendben volt-e az OH eljárása, és ha igen, elutasítják a kérvényt – mondta a Szülői Hang Közösség képviselője.

2020. június 22. Reggeli gyors / részlet, Miklós György (20.06.22.)
06:07
00:00

Az érintettek szerint figyelmen kívül hagyja a bíróság a szülők véleményét és az Oktatási Hivatalnak ad igazat az iskolaérettség ügyében – erről a Népszava írt. A tankötelezettség megkezdésének és az iskolaérettségi vizsgálatok szabályainak szigorítása miatt ugyanis idén januártól az óvoda és a szülő helyett csak az Oktatási Hivatal  döntheti el, hogy egy hatodik életévét augusztus 31-ig betöltő gyermek szeptemberben iskolába megy, vagy további egy évig még óvodába kell járnia. 

Megkérdeztük Miklós Györgyöt, a Szülői Hang Közösség képviselőjét, aki azt mondta: ha befejeződött az eljárás az Oktatási Hivatalon keresztül, és a szülők nem értenek egyet annak eredményével, akkor fordulhatnak a bírósághoz. Nem gyakori eset, de megtörténik, és az a tapasztalat, hogy a bíróságon nincs érdemi vizsgálat, ha az OH eljárásrendje formailag helyes volt, és legtöbb esetben az, akkor jellemzően visszautasítják a szülők kifogását.

Lényegében azt mondja általában a bíróság, hogy a pedagógiai szakszolgálat elvégezte a hivatalos vizsgálatot, és amiket a szülők pluszban benyújtanak, szakvéleményeket, egyéb iratokat, azok nem hivatalosak. Itt azonban csapdahelyzet van Miklós György szerint: a szülőknek másik szakszolgálati véleményt kellene kérniük, ez azonban lehetetlen, mert ennek lehetőségét a kormány eltörölte a legutóbbi rendelettel. Volt egy eset volt, ahol új hivatali eljárást kértek a bíróságon. Ők azt szeretnék, ha a bíróság megvizsgálná a szülő szempontjait, valamilyen szakmai álláspontot képviselne, szakértőket vonna be.

Közölte: a szakszolgálat véleménye a mérvadó, az oktatási hivatal csak a postás szerepét tölti be. A szakszolgálatok vizsgálata pedig nem egységes színvonalú, sok helyen jó munkát végeznek és megkérdezik a szülőt, elbeszélgetnek vele, van, ahol viszont egyáltalán nem. Ilyen esetben a szülő igencsak keveset tehet.

A korábbi rendszerben háromlépcsős volt a dolog, először az óvodában lehetett szóban megbeszélni, hogy mi legyen a gyerekkel – ez a leghumánusabb, szinte mindig működött így csak problémás esetekben kellett a szakszolgálathoz fordulni. Ha mégis volt gond, akkor volt még egy nem bírósági, hanem helyi fellebbezési lehetőség is. Ebből lett egy lényegében egylépcsős rendszer, csak a szakszolgálat véleménye számít, a bírósághoz fordulás nagyon kis eséllyel kecsegtet, cserébe nagyon macerás és stresszes.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.com

Reggeli gyors
2020.06.22. 07:45
Műsorvezető: Szénási Sándor