„Klubrádió
Reggeli rovat

Csak a gyerekek nem érdeklik a hivatalt

1/04/2020 14:48

| Szerző: Klubrádió

Az új törvény elvette a lehetőséget az óvoda-pedagógusoktól és a szülőktől, hogy közösen dönthessenek a gyermekek jövőjéről.

2020. április 01. Reggeli gyors -részlet 20.04.01. Miklós György
07:17
00:00

Az úgynevezett iskolaérettségről, vagyis arról, hogy egy óvodás gyermek mehet-e a suliba, korábban az óvoda-pedagógusok és a szülők dönthettek. Az új törvény szerint erre nincs lehetőség, illetve korlátozottan van, de igazából csak a naptár számít. Aki 6 éves, az menjen iskolába.

A szülők kérelmezhetik a halasztást, amelyről egy hivatal dönt, papírok alapján, a szakmai szempontok nem nagyon számítanak. A Szülői Hang Közösség tapasztalatai szerint még egységes szisztéma sincs, amely alapján határozhatnának azok, akik végül döntenek. Miklós György, a közösség tagja arról számolt be, hogy kevés elutasítást találtak. Azok is szóródnak időben és térben, vagyis az ország egyes pontjain kiemelkedően sok kérelmet fogadtak el, máshol keveset. Aki időben lépett, az sikerrel járt, aki a határidő letelte előtt, az pedig rosszul. Ebből ki-ki levonhatja a következtetést, hogy jó-e ez a törvény.

Arról nem beszélve, hogy a kérelmeket elektronikus úton lehetett beadni, ami azt jelenti, hogy a hátrányos helyzetű családoknak esélyük sem volt, hisz nincs számítógépük. Ez újabb és súlyosabb leszakadást okoz.

Miklós György egyértelművé tette: ez a törvény nem a gyerekek érdekeit szolgálja.

A Szülői Hang Közösség elküldte a felmérés eredményeit, statisztikáját az érintett kormányzati hivataloknak. Kifogásolta a szakmai egyeztetés hiányát, jelezte, hogy a törvény komoly stresszt okozott. Most ott tart a szervezet, hogy valamiféle visszajelzést vár.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/

Reggeli gyors
2020.04.01. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre