„Klubrádió
Reggeli gyors

Az iskolaőrség csak a kormánynak lenne jó

10/06/2020 11:50

| Szerző: Klubrádió

Az iskolai erőszak megelőzése lenne igazán fontos, nem pedig valamiféle tüneti kezelés, amihez a rendőrséget használná a hatalom.

2020. június 10. Reggeli gyors - részlet 20.06.10. Iskolaőrség
11:10
00:00

Iskolaőrség felállítását tervezi a kormány, az erre vonatkozó törvényjavaslat már az Országgyűlés előtt van, amit a fideszes többség nyilvánvalóan el is fogad majd. Iskolai erőszak tagadhatatlanul létezik, azonban ez a megoldás legfeljebb tüneti kezelés lenne, de az amerikai példákból látszik, hogy arra sem jó. Az erőszak megelőzése lenne a fontos, amihez hozzáértő szakemberekre lenne szükség, nem bilincsre és rendőrbotra. A rendészeti szemlélet rossz és kevés.

Sánta Nóra jogász, a Gyermekjogi Pro Bono Központ vezetője a Reggeli gyorsban elmondta, hogy valóban megszaporodtak az erőszakos esetek az iskolákban. Ezek zöme gyermekek között történik, bár előfordul már tanuló és pedagógus között is. A gyerekek hozzák magukkal az otthoni,családi  konfliktusaikat, a tanárok túlterheltek, ennél fogva türelmetlenebbek.

A bajt nem kezelni, hanem megelőzni kell. Erre a kormány terve teljesen alkalmatlan. Lehet rendőr az iskolában, sok helyen van is, de azért, hogy előadásokat tartson, hogy felvilágosítson, felkészítsen. Létezik erre jó gyakorlat. Azonban az, hogy állandóan ott legyen egy rendőr az intézményben, egy irodában, a folyosón, netán a tanteremben, teljesen abszurd. A kényszerítő eszközök, mint bilincs, vagy rendőrbot használatáról már nem is beszélve.

Stáhly Katalin pszichológus, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány NEMECSEK Programjának vezetője hasonlóan látja a problémát. Az állandó rendőri, iskolaőri jelenlét a megfélemlítést szolgálja. A büntetéstől való félelem nem segíti a megelőzést, ez bizonyított tény. Az iskola egy „ökoszisztéma”, saját belső rendje van, mindenkinek megvan a szerepe a közösségben. Nincs szükség idegenre. A pedagógusokat kell felkészíteni a konfliktusok kezelésére, ugyanis egy probléma nem a pofonnal kezdődik. Annak előzményei vannak. A tanárok kezébe kell megfelelő eszközöket adni, azaz megfelelő tudást.

A szakemberek szerint az iskolaőrséggel a kormány valamiféle biztonságot akar sugallni, azonban így még egy felszínes biztonság sem érhető el, valódi pedig végképp nem.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila.

Reggeli gyors
2020.06.10. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre