„Klubrádió
Esti gyors

A hun-magyar rokonság alapvetés az új törikönyvben

25/06/2020 23:39

| Szerző: Klubrádió

Hun-magyar rokonság, mint evidencia, a finnugor nyelvrokonság tagadása és legendák tényekként megjelenítése – ízelítő az új 5.-es és 9.-es történelemkönyvekből. 

2020. június 25. Esti gyors / részlet, Repárszky Ildikó (20.06.25.)
06:38
00:00

Megjelentek az új 5.-es és 9.-es történelem tankönyvek, amelyekről a Történelemtanárok Egylete közzétette első észrevételeit. Repárszky Ildikó, a szervezet alelnöke az Esti gyorsban elmondta: négy könyvről van szó, két ötödikesről és két kilencedikesről, de mind a négyet ugyanaz az alkotói kör készítette. Sokszor szóvá tették ők is, hogy valódi választásra lenne szükség a tankönyvpiacon, itt viszont, mivel szövegszerűen átfedésben vannak egymással, erről nincs szó. 

Mi a probléma és a múltat mennyire írják át? Számos biztos pontnak látszó dolog van ezekben a könyvekben, amelyek szerintük nem tudományosan alátámasztottak. Mítoszok, legendák lehetnének egy történelemkönyvben, de a maguk helyén, a maguk értelmezési keretében, nem úgy, mintha azok lennének „a” történelem. Bekerülnek más gondolatok, elméletek is, de nem nyújt lehetőséget a tankönyv arra, hogy ezeket megvitassák.

Erre a legjobb példa a kettős honfoglalás, László Gyula régész professzor elmélete – jelezte Repárszky Ildikó. A probléma ott kezdődik, hogy ezt leginkább elfogadható elméletként tárgyalja a tankönyv, és nem tesz mellé semmilyen ellenérvet, se forrásban, se tankönyvi szövegben. Ráadásul máshol is, amikor a honfoglalást tárgyalja a tankönyv, olyan fogalmazást használ, amely arra utal, hogy az első honfoglalás az általunk honfoglalásnak tekintett esemény előtt már megtörtént.

A hun-magyar rokonság alapvetésként, evidenciaként szerepel a tankönyvben, mintha nem kellene megkérdőjelezni, nem kell ellenérvet mellé tenni, ezt nagyon károsnak tartják. Műsorvezetőnk megjegyezte: ez egy 19. századi végi romantikus történelemfelfogás. Repárszky Ildikó szerint is ez az egyik legnagyobb probléma.

A finnugor nyelvrokonságot több ponton próbálja cáfolni, nem létezőnek beállítani a könyv. Sőt, a finnugristák szájába hamis érveket ad, mintha azt állítanák, hogy a nép és a nyelv története azonos. Ezt nem mondják, mégis szerepel az egyik könyvben – tette hozzá a történelemtanár.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt képünk illusztráció, fotó: Pixabay.com

Esti gyors
2020. június 25., csütörtök 18:15
Műsorvezető: Hardy Mihály