„Klubrádió
Esti gyors

Amikor a NAT atyja dicsekszik azzal, hogy a gyerek nem számít

3/03/2020 18:03

| Szerző: Gergely Zsófia/Klubrádió

Takaró Mihály: az „iskola nem a gyermekek igényeit kielégítő intézmény”, az a feladata, hogy átörökítse a nemzeti kultúrát. Gergely Zsófia jegyzete az Esti gyorsban.

2020. március 03. Esti gyors - részlet 20.03.03. 18:00 Jegyzet/Gergely Zsófia
02:13
00:00

Poroszos rendszerű iskolába jártam, ráadásul igazi stréber voltam, akinek akkoriban fel sem tűnt, hogy mégis mi a fenének bebiflázni a folyók mellékfolyóit, a csaták dátumát és a bauxittermelés központjait, amit mind gondosan és hamar töröl az agyunk, mint alkalmazhatatlan balasztot. Érettségin például fel kellett ismernem a löszt – itt üzenem, ennek azóta sem vettem hasznát. Persze a jófej földrajztanárunk minden nem geológusnak készülő diáknak segített, volt egyfajta cinkos egymásra kacsintás, ő is, mi is tudtuk, hogy ennek semmi értelme, de hoztuk a kötelezőt.

Ebben felnőve emlékszem, mekkora rácsodálkozás volt Vekerdy Tamás több írása vagy interjúja, az egyikben szó szerint azt mondta: a németeknél már rég nincs úgynevezett porosz iskola, ez már csak nálunk van és más kelet-európai országokban. Hogy ezt miről lehet felismerni? Hogy alattvalókat képez, nem pedig állampolgárokat nevel – mondta.

Vajon mit szólna a tavaly égi iskolába távozó Vekerdy, ha ma reggel beleolvas az Orbán-kormány szócsöveként funkcionáló Magyar Nemzetbe? Ha látja, hogy miután már boldog-boldogtalan, még a saját NERológiájukon belüliek is tiltakoztak a NAT ellen, annak egyik összetákolója – mert szellemi atyjának mégse nevezhetem ennyi „szellem”-mel - mit mert kinyilatkoztatni? Aki esetleg nem találkozott vele: Takaró Mihály szélsőjobboldali irodalomtörténészt megkérdezték, hogy a nyilasszimpatizáns és más vitatott alkotókkal megspékelt tanterv olvasnivalói meghozzák-e majd a gyerekek kedvét az olvasáshoz. Mire kijelentette: az „iskola nem a gyermekek igényeit kielégítő intézmény”, az a feladata, hogy átörökítse a nemzeti kultúrát.

Mégis kit akarnak képezni, sok kis Bayer Zsoltit és Kövér Lacikát?

Mindenesetre kössz, már az új NAT-ból is világosan látszott, mi számít, de ma ezzel deklarálták, hogy ippeg csak a gyerekek vannak le.... – nem mondom, hogy ne kelljen kifütyülni. Ez 2020-ban naftalinszag. Dohos, nehézkes, erőltetett nemzetieskedés. Vagy ahogy Vekerdy fogalmazott: készülnek a gondolkodásról leszoktatott alattvalók.

A jegyzetet a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI:Illyés Tibor.

Esti gyors 
2020.03.03. 18:00
Szerző: Gergely Zsófia