„Klubrádió
Esti gyors

„A NAT a magyartanítás Trianonja”

21/02/2020 21:20

| Szerző: Klubrádió

Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke szerint a kerettantervvel a felháborodás hatására megpróbáltak valamit kozmetikázni a NAT-on, de az elképesztő mennyiségű tananyag alig csökkent, így hiába lehetne választható Kertész vagy Ottlik, nem lesz rájuk idő. Wass és Herczeg marad kötelező, Petőfit és Aranyt nemzetiesebbre vették, ráadásul Vérző Magyarország című fejezetekben kapnak a diákok politikai nevelést Trianonról.

2020. február 21. Esti gyors / részlet, Arató László (20.02.21.)
06:11
00:00

Amikor megjelent a Nemzeti alaptanterv (NAT), felvetődött, hogy egyáltalán miért vannak benne konkrét szerzők, hiszen céloknak kellene szerepelniük benne, a szerzők helye a kerettantervben lenne. Most megjelent a kerettanterv, először magyar nyelv és irodalom tantárgyból.

Arató Lászlót, a Magyartanárok Egyesületének elnökét kérdeztük, aki elmondta: talán a felháborodás hatására megpróbálták kozmetikázni a NAT-ot, a gimnáziumi (9-12. osztályos) anyagban 123-ból 117 szerző maradt (269 művel), viszont ez meg törvényellenes szerinte, mert a kormányrendeletet (ami a NAT) nem írhatja felül egy miniszteri rendelet (a kerettanterv). Néhány helyen szerzőket, például az általános iskolában Tonke Dragtot választhatóvá tették, miközben ő az alaptantervben kötelező volt.

A horribilis szerzőszám miatt Arató László szerint ez a NAT és kerettanterv a magyartanítás Mohácsa vagy Trianonja. Az egyébként korszerű cél- és feladatfelsorolások csak „írott malasztot” jelentenek. Ugyan a nyomás hatására megjelent Ottlik Géza és Kertész Imre az ajánlottak között, de a rengeteg kötelező miatt nem lesz rájuk idő. Wass Albert és Herczeg Ferenc megőrizte a helyét a kötelező olvasmányok között.

A kerettantervből még inkább kibukkannak az ideológiai „hullafoltok”, a legnagyobb magyar költőket, mint Petőfit és Aranyt is „nemzetiesebbre vették”, Juhász Gyulától kikerült a Tápai lagzi és bekerültek Trianon-versek. Sőt, vannak kicsi, „Vérző Magyarország” című fejezetek Trianonról. Szerinte ez pont olyan, mint ami 1978 előtt volt, csak akkor Tanácsköztársaság-blokkot írtak bele a tankönyvekbe. Úgy folytatta: ez a típusú ideológiai, politikai nevelés 50-60 évvel veti vissza az irodalomtanítást.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.com

Esti gyors
2020.02.21. 18:00
Műsorvezető: Selmeci János