„Klubrádió
Reggeli gyors

Tüntetnek a NAT ellen

2/03/2020 13:49

| Szerző: Klubrádió

„Mutassuk meg Kásler Miklósnak, hogy milyen rengetegen vagyunk a korszerű oktatás mellett” - hirdetik a demonstráció szervezői. A miniszter szerint „csekély” a tiltakozás.

 

2020. március 02. Reggeli gyors - részlet 20.03.02. Tasi Zsuzsanna
06:33
00:00

Szimbolikus napra, a szabadságharc évfordulójára szerveznek tüntetést a Nemzeti alaptanterv ellen, amit a kormány szeptembertől erőből be akar vezetni. Hiába a szakmai szervezetek ellenállása, tanárok ezreinek a tiltakozása, diákok - egyelőre csöndes - lázadása, a hatalom hajthatatlan.

Az Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom elnökségi tagja, Tasi Zsuzsanna azt mondta a Reggeli gyorsban, hogy szeretnének több szervezettel, elsősorban civilekkel összefogni. Március 15-én biztosan ott lesz a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Szegedi Civil Háló, de tárgyalnak még másokkal is.

A Nemzeti alaptantervvel több problémájuk is van. Az egyik, hogy az óraszám minimális csökkenése mellett megnőtt a tananyag mennyisége, tehát az eddiginél is zsúfoltabbak, töményebbek lesznek az órák. A másik, hogy nem diákközpontú, hanem a tanagyagra koncentrál. Modernnek próbálják beállítani, de éppen hogy ellehetetleníti a korszerű pedagógiai módszerek alkalmazását, annyira előír mindent. A diákok érdeklődésére fütyültek a készítők. A harmadik, hogy mind a történelem, mind az irodalom oktatása egyetlen ideológiát próbál ráerőltetni a diákokra, ahelyett, hogy a sokszínűségre törekedne. Régi írók régi műveinek nacionalista szemléletét akarja átadni.

ADOM
 
A kép forrása: Facebook
 

A tiltakozók azt szeretnék elérni, hogy egy normális, széles körű társadalmi és szakmai egyeztetés induljon el az oktatásról, ezt a NAT-ot pedig semmiképp se vezessék be szeptembertől.

Tasi Zsuzsannát arról is megkérdeztük, mi a véleménye a minisztérium felvetéséről, hogy ha a pedagógusok sztrájkolni akarnak, ám tegyék, de munkaidőn kívül. A válasz egyértelmű volt: annak nem lenne semmi értelme.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2020.03.02. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor