„Klubrádió
Reggeli gyors

Pedagógiai alapelveknek mond ellent Takaró

4/03/2020 13:24

| Szerző: Klubrádió

Az iskola nem a gyerekek igényeit kielégítő intézmény – vallja az egyre többek által ócskának tartott NAT atyja. Ezzel szemben a pedagógia tudománya szerint: az is.

2020. március 04. Reggeli gyors - részlet 20.03.04. Trencsényi László
08:33
00:00

Súlyosan téves Takaró Mihálynak az az okfejtése, miszerint a gyerekek igénye és a nemzeti kultúra átörökítése két, egymást kizáró dolog. Mintha nem léteznének olyan fiatalok, akiket érdekel a nemzeti kultúra. Nem csak téves, nem csak butaság, de még sértő is. Márpedig a Nemzeti alaptanterv elkészítésével, illetve annak irányításával megbízott Takaró ezt nyilatkozta: Az iskola nem a gyermekek igényeit kielégítő intézmény, hanem az a feladata, hogy átörökítse a nemzeti kultúrát.

Trencsényi László egyetemi tanár, a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke ennél súlyosabb és veszélyesebb okfejtést is talált a Takaró-féle interjúban. Úgy tűnik, hogy szerinte két kultúra létezik. Az egyik a városi liberális, amit a világháború után a „komcsik” terjesztettek el, és az átörökítendő nemzeti konzervatív. Ha komolyan vesszük Takaró butaságait, amiben van némi zsidózás is -mondja Trencsényi László-, akkor az előző nem is a kultúra része, vagyis nem kell átörökíteni.

A Kárpát-medencei magyar irodalomtanárok találkozója Gyöng
 
 Archív/Kövér László az Országgyűlés elnöke és Takaró Mihály irodalomtörténész, a Kárpát-medencei Magyartanárok Kulturális Egyesületének elnöke megérkezik a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei magyar irodalomtanárok találkozójára Gyöngyösön 2015. július 28-án. MTI Fotó: Vajda János
 
 

A pedagógia tudománya felől közelítve a NAT atyjának nyilatkozatát, egy szakmailag értelmezhetetlen kijelentésbe botlunk. Ugyanis a gyerekek igényének felkeltése nélkül nem lehet átörökíteni semmit! A pedagógia csak akkor lehet hatásos, ha igényeket elégít ki. Igaz, azokat fel is kell kelteni. Az úgy nem megy, hogy vannak az igények, amiket ki kell dobni, és van valamiféle abszolútum, nevezetesen a nemzeti kultúra, amit meg át kell adni. Majd száz évvel ezelőtti gondolat egy reformpedagógustól: Nem azt akarom, hogy a gyerekek azt csinálják, amit akarnak, de amit csinálnak azt akarják.

A nemzetieskedő elvakultság olyan butaságokhoz vezet, hogy például egy tanár március 15-ére szent koronát rajzoltat a gyerekekkel. Ez maga az abszurdum – mondta Trencsényi László.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Reggeli gyors
2020.03.04. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre