„Klubrádió
Esti gyors

PDSZ: Rossz a tankerületi rendszer

19/06/2020 06:55

| Szerző: Klubrádió

Felkészületlen emberek vannak rosszul értelmezett szerepekben, akik fölfelé próbálnak megfelelni, rombolva ezzel az oktatást.

2020. június 18. Esti gyors-részlet/ Interjú, Szűcs Tamás 2020.06.18.
05:56
00:00

A Pécsi Tankerületi Központ igazgatójának felmentését kéri a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Nem először tesz ilyet, de Pécsett mostanában feltűnően megszaporodtak a jogsértések, amelyeket a bíróság is megállapított, vagyis nem a szakszervezet véleményéről van csupán szó. Máshol is rendszeresen előfordul, hogy nem fizetik ki a képzésekért, vagy például a túlmunkáért járó pénzt. És vannak olyan kirívó esetek is, amelyek eljutnak a médiához, mint például a vasalódeszkás tornatanár esete, vagy a mostani, amikor arra kényszerítettek volna valakit, hogy fertőtlenítsen az érettségi előtt egy termet, miközben a szerre rá volt írva, hogy 5 percnél tovább nem szabad zárt térben tartózkodni, ha ezt az anyagot használják. Vagyis a munkavédelmi szabályok megsértésére utasították volna.

 

Szűcs Tamás az Esti gyorsban kifejtette, nem pusztán arról van szó, hogy vannak jobb és rosszabb tankerületek, illetve tankerületi vezetők. Az egész rendszer rossz, úgy, ahogy van. Felkészületlen emberek kaptak hatalmat, anyagi kárt is okoznak, de ami ennél fontosabb: emberileg teszik tönkre az oktatást. Fölfelé akarnak megfelelni, megpróbálják kitalálni a hatalom elvárásait és azok szerint cselekedni. Minél kevésbé ért valaki a szakmához, annál ostobább döntéseket hoz.

Az egész rendszer a melegágya a buta, káros, embereket tönkre tévő, bosszantó döntéseknek. Szűcs Tamás arról is beszélt, hogy miért nem kerülnek ezek a dolgok nyilvánosságra. Olyan titoktartási szabályok vannak érvényben, amelyek miatt egyszerűen alig lehet bátran nyilatkozó pedagógust találni. A hivatalok is hallgatnak. A pécsi ügyben a Népszava próbált érdeklődni, de sikertelenül, a Klebelsbelg Központ válaszra sem méltatja a sajtót, a médiát.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos.

Esti gyors
2020.06.18. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti János