„Klubrádió
Reggeli gyors

A színművészeti nem „ballib” egyetem – Tiltakoznak a hallgatók

8/06/2020 12:43

| Szerző: Klubrádió

A jelek szerint folytatja kutúrharcát a kormány. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen akar vezetőváltást és egy alapítványra bízná a fenntartást. Ez a hallgatóknak sem tetszik.

2020. június 08. Reggeli gyors - részlet 20.06.08. Bodlovics Laura
00:00
00:00

Nyilatkozatban tiltakoznak a színművészetis hallgatók az intézményt ért rágalmak és az egyetem sietős, átgondolatlan átalakítása ellen. Úgy tűnik, hogy az egész elképzelés a kormány kultúrharcának a része, hiszen Bódis József államtitkár balliberálisnak nevezte az intézményt és kifejtette, hogy ott vannak a „vezetőváltással kapcsolatos megoldandó feladatok”. Határidő szeptember 1-je.

A Toldi bemutatója Békéscsabán

Podlovics Laura, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata Tanulmányi és Kommunikációs Bizottságának elnöke elmondta, hogy az említett határidő, de még a szóba került másik, azaz jövő január 1-je is nagyon szűkös. A fenntartó minisztérium pedig hallgat, nem válaszol azokra a kérdésekre, amelyeket az egyetemtől kapott. A Szenátus tavaly december elején állított rektorjelöltet, nevezetesen Upor Lászlót, akit nem neveztek ki. A modellváltásról, tehát hogy az egyetem alapítványi fenntartásba kerüljön, szintén nincsenek konkrét információk.

A nyilatkozatban –amelyet 224 hallgató írt alá- kinyilvánítják, hogy nem látják biztosítva az intézmény autonómiáját. Elutasítják a rágalmakat, amelyek szerint a színművészetin ideológiák mentén folyna a képzés. Kijelentik, hogy az oktatást kizárólag a művészeti és szakmai értékek határozzák meg, az oktatók elhatárolódnak mindennemű politikai hovatartozástól, a hallgatók szabadon gondolkodhatnak. Az alkotás közös érdeke a mérvadó.

Az átalakításról, illetve az azzal kapcsolatos parlamenti vitáról az egyetem vezetése is kiadott egy nyílt levelet. Ebből való az idézet: “több parlamenti felszólalás is a modellváltás indokaként — explicit és implicit formában is — az egyetem megregulázásának szándékát fogalmazta meg”.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Wikipédia.

Reggeli gyors
2020.06.08. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor