„Klubrádió
Ötös – Kultúrcsütörtök

A kézmosás fontosságáról – a Nézőművészeti Kft. hangjátéka a Klubrádióban – Biológusnak készült, „Baktérium” lett Molnár Gusztáv színész

5/06/2020 19:51

| Szerző: Warholik Zoltán/Klubrádió

A koronavírus megjelenéséig azt hittük, hogy a kézmosás olyan evidencia, amit legfeljebb csak óvodás korúaknak kell megtanítani. Aztán márciusban világszerte oktatóvideók tucatjai ismertették meg valamennyi földlakóval, hogyan is kell szakszerűen vízcsap alá járulnunk, ezzel is védekezve a világjárvány ellen. Amikor hat évvel ezelőtt Scherer Péterhez, a Nézőművészeti Kft. alapítójához, egyik előadásuk után odalépett egy szekszárdi ápolónő, hogy jó lenne látni egy produkciót a kézmosás fontosságáról, ezt elsőre olyan képtelen ötletnek találta az ország „Pepéje”, hogy úgy döntött: miért is ne? S amikor ezzel megkereste Molnár Gusztáv színművészt, ő egyenesen azt hitte: egy átverés áldozata! De nem! 2014 óta járják az ország iskoláit, sőt újabban egészségügyi konferenciáit is, hogy 50 perces előadásukban színre vigyék, elénekeljék, sőt elrappeljék egy orvos és egy Baktérium párbeszédét, mindeközben Semmelweis Ignác munkássága előtt is tisztelegve. (Aki a gyermekágyi láz megelőzését épp a kézmosás fontosságában látta, s ezzel az „anyák megmentőjeként” említjük mindmáig.)

Az előadásból hangjáték készült, melyet június 6-án, szombaton 14.05-kor sugárzunk a Klubrádióban.

2020. június 04. Ötös-részlet (2020.06.04. Molnár Gusztáv)
21:23
00:00

„Al Pacino, Robert de Niro nagy színész, de itt meghalna”
– sokszor átfutott ez a gondolat Molnár Gusztáv színművészben, aki a csütörtöki Ötös vendégeként megosztotta élményeit erről az előadásról és az ebből készült hangjátékról is. A Nézőművészeti Kft.-t Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Katona László és Gyulay Eszter 2009-ben többek között azzal a céllal alapították, hogy a fiatalokat érintő kérdésekről (drogról, alkoholról, fizikai erőszakról) felvilágosító, ismeretterjesztő módon szóljanak. Méghozzá színházi formában, de többnyire tantermi keretek között, akár órarendbe iktathatóan, játékosan és interaktív módon. A színészek saját maguk írják, rendezik és játszák is a történeteket. Ahová hívják őket, ők mennek rendületlenül. Így aztán az elmúlt 6 évben eljutottak „A kézmosás fontosságával” budai gimnáziumtól kezdve olyan Nógrád megyei kisfaluba is, ahol a gyerekeknek ez volt az első találkozásuk egy színi produkcióval. Igazi kihívás minden helyszínen lekötni a fiatalok figyelmet. S nemcsak az előadással, de az azt követő, szintén 50 perces feldolgozó beszélgetéssel (melyeket a mindenkori témák szakértői tartanak).

Molnár Gusztáv gyermekkori kívánsága is kicsit másként teljesült, mint azt gyermekkorában remélte. Biológus szeretett volna lenni, ebben a darabban viszont a Baktérium szerepe jutott neki, „aki” azt képviseli, hogy neki is joga van élni. Ezért aztán komoly küzdelmet folytat az előadásban az orvost játszó Katona Lászlóval. A prózát gyakran váltja a rap műfaj is, hiszen ez az a forma, amely ma a fiatalokat igazán megszólítja. Így aztán gyors tempóban röpködnek a különböző bacilusok, baktériumok nevei.  Egyszer még Molnár Gusztáv szülőföldjére is meghívást kaptak, Felvidékre. Ahol viszont épp idősebb amatőr színészek voltak jelen Székelyföldről, már korántsem szomjas állapotban. Ez is egy komoly kihívás volt! De hasonlóképp az is, hogy Gusztáv az előadások első néhány percében elfeledtesse az alkalmi nézőkkel, hogy most nem egy közkedvelt napi tévésorozat „Szlávenjét” látják, hanem egy rettegett közellenséget, aki épp haláltusát vív a fürdőszobában.

Molnár Gusztáv
 
Molnár Gusztáv
 

A csütörtöki Ötösben Molnár Gusztávval a színipályájának egyéb területeiről is beszélgettünk. Például arról, hogy megérte-e két év miskolci, kőszínházi évad után a szabadúszást választania? Ugyan bejárta egész Európát (pl. a Bodó Viktor vezette Szputnyik társulattal), de az utóbbi karanténos hónapok mennyire jelentettek neki anyagi kiszolgáltatottságot? Mi hozta meg neki a döntést, hogy 130 kilóról negyvenet leadva, egy radikális életmódváltáson essen át? S ezzel milyen szerepköröktől búcsúzhatott el? Valamint legfőképp, mi volt – szó szerint – az utolsó csepp a pohárban, amikor 2017. június 8-án letette a poharat. Korábbi alkoholproblémái vajon visszaköszönnek-e majd hasonló iskolatermi előadásokban? Mindezekről Molnár Gusztávval a csütörtöki Ötös első félórájában beszélgetett a műsorvezető, Warholik Zoltán.

Hallgassák meg ezt az interjút, majd aztán a „Kézmosás fontosságáról” szóló hangjátékot június 6-án, szombaton 14.05-kor (ismétlésben: vasárnap 08.05-kor).

A jogdíjak miatt ez a hangjáték nem lesz elérhető a Klubrádió online archívumában - csak élőben hallgatható.

Szereplők: Katona László és Molnár Gusztáv
Rendező: Scherer Péter

Hangjáték - A kézmosás fontossága
2020. június 6., szombat 14:00 (ismétlés: vasárnap 8:00)