„Klubrádió
Tűréshatár

Miért tűnt el a magyar hangjáték? Újjáéledhet?

26/02/2020 11:42

| Szerző: Klubrádió

Különleges műsor, lélektől lélekig ér, sokan szerették, vezető színészekkel készült, mégis kikopott a magyar rádiózásból. A hangjátékokról beszélgettünk, vendégünk a műfaj egyik kiemelkedő alakja, Kőváry Katalin rendező volt. Hogy miért tűnt el a rádiójáték, ezt pontosan ma sem tudni, de most úgy tűnik, visszatér.

2020. február 24. Tűréshatár (2020. február 24., hétfő 19:00)
51:36
00:00
Műsorvezetők: Szunyogh Szabolcs Szerkesztők: Szunyogh Szabolcs

Világszínvonalú volt az egykori magyar hangjáték, a műfaj a nyolcvanas években még virágzott, majd fokozatos hanyatlásnak indult, és mára mondhatni megszűnt. Fénykorukban a hangjátékok rendkívül népszerűek voltak, szereplőiket hatalmas tisztelet övezte, a titok, hogy a rádiójáték lélektől lélekig ér – erről beszélt Tűréshatár című műsorunkban Kőváry Katalin, Jászai Mari-díjas rendező, forgatókönyvíró.

A Magyar Rádió hangstúdiójának egykori vezetője szerint a hangokkal rengeteg mindent ki lehet fejezni, elsősorban különböző effektusokkal és színészi játékkal, a jó rádiójáték nem sokszereplős, ellenkező esetben a karaktereket nehéz megkülönböztetni egymástól – tette hozzá.

 
 1972., a Magyar Rádió stúdiója, Taar Ferenc Rekviem az öregért című rádiójátékának felvétele. Kőváry Katalin rendező és Kozák András színművész. Forrás: Fortepan/Szalay Zoltán
 

A magyar hangjátékok elkészítésében mindig az adott kor vezető színészei vettek részt. A hallgatókhoz hasonlóan ők is nagyon kedvelték a műfajt, többek közt az alkotói folyamat családias jellege, és a nagyszerű partnerekkel való együttműködés lehetősége miatt. Az írók számára azért volt üdítő ez a munka, mert új módon jelenhettek meg műveik, más módon is kamatoztathatták tehetségüket.

 
 1974., a Magyar Rádió 6-os stúdiója Csoóri Sándor: A halálra táncoltatott lány balladája sztereo változatának felvételekor. Kőváry Katalin rendező és Szabó Gyula Forrás: Fortepan/Szalay Zoltán
 

Az első hangjátékot 1924 -ben adta le a BBC, aztán a műfaj világszerte meghonosodott a rádiózásban. Az egyik legemlékezetesebb darab Orson Welles nevéhez fűződik, aki 1938-ban adaptálta rádióra H.G. Wells Világok harca című regényét, amelyben marslakók szállták meg a földet. A rádiójáték olyannyira hitelesnek tűnt a hallgatók számára, hogy sokakban hatalmas pánikot váltott ki, elhitték, hogy az űrből valóban támadás érte földünket. Magyarországon Somogyvári Gyula honosította meg a műfajt a húszas évek közepétől, az első magyar hangjáték Az ember tragédiájából készült.

A műfaj, külföldön a nyolcvanas években kezdett eltűnni a rádiózásból, nálunk még ezután negyed évszázadig készültek hangjátékok, majd fokozatosan a magyar rádiózásból is kikoptak, ma már csak elvétve hallható ilyen műsor a hazai adókon.

Kőváry Katalin a megszűnés okaira nem tud egyértelmű választ adni, azt azonban megjegyezte, hogy egy színvonalas hangjátékhoz viszonylag nagy stábot kell felkérni, így talán túl költséges a rádiók számára. Igény és ötlet azonban továbbra is van rádiójátékokra. Március második felében éppen a Klubrádióban éled újjá ez a különleges műfaj. Papp Gábor Zsigmond készít tízrészes hangjátéksorozatot Tóth Kriszta Pixel című novellája alapján.

 
 
Tóth Krisztina: Pixel című regényének angol nyelvű kiadásának címlapja/részlet
 

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Tűréshatár
2020. február 24., hétfő 19.00
műsorvezető: Szunyogh Szabolcs