„Klubrádió
Ötös – Kultúrcsütörtök

Rádiós legendák és testvérviszonyok – Szalóczy Pál, Barra Mária és Gerendás Péter voltak a mai Ötös vendégei

13/02/2020 12:45

| Szerző: Klubrádió

Február 13. a rádiózás világnapja. Nem is ünnepelhetnénk méltóbban ezt a napot, mint olyan vendégekkel, akiknek hangját egy ország hallgatta évtizedekig. Az Ötös első órájában Warholik Zoltán Szalóczy Pál egykori rádióbemondóval beszélgetett, később pedig csatlakozott hozzájuk Barra Mária, aki a bemondó szakmát hamar átváltotta. Volt addisz-abebai tudósító, majd beszéd- és kommunikációtanár, főiskolai docens. A második órában Barna Zsuzsa és Warholik Zoltán vendége Gerendás Péter volt. A kilencgyermekes édesapával testvérharcokról, mozaikcsaládok összecsiszolódásáról, nagycsaládosok nehézségeiről, de főként örömeiről beszélgettünk.

2020. február 13. Ötös – Kultúrcsütörtök (2020. február 13., csütörtök 10:00)
91:25
00:00
Műsorvezetők: Barna Zsuzsanna, Barna Zsuzsanna, Warholik Zoltán Szerkesztők: Timár Ágnes
Amikor megszületett, a szülészorvos “elefántbébinek” nevezte. Így indult Szalóczy Pál karrierje: a Zamako tápszermárka a hatalmas, ötkilós csecsemőt választotta reklámarcnak. Termetét később sem hazudtolta meg, nem véletlenül ragadt rá a ‘Medve’ becenév. Kellemes basszusát nem csupán a rádióban kamatoztatta, az ő hangját hallgattuk a metrókocsikban és a vasútállomásokon, illetve a legkülönbözőbb filmek narrációiban. Három évig operaénekesnek készült, tanára, Szabó Miklós operaénekes azt mondta, hogy ha kicsit kitartóbb és szorgalmasabb, ő lehetett volna a második Székely Mihály. Bár a professzionális operaéneklést végül abbahagyta, a zene végigkísérte az életét: az 1968-as Ki mit tud?-on például Spirituálé Quartett nevű formációja olyan tehetségeket szorított maga mögé, mint az akkor 19 éves Cserháti Zsuzsa. Szalóczy a mai napig fájó szívvel megy el az egykori Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épülete mellett. A beszélgetés folyamán felidéztük “sportkarrierjét” is. Éveken át rúgta a bőrt a legendás SZÚR-okon, ahol 70 ezres tömeg szurkolt a színész- és újságíró válogatottnak.

Barra Mária 19 évesen került a Magyar Rádióba. Több mint 30 évet töltött mikrofonok mögött, kezdetben mint bemondó - két ízben is elnyerve a legszebben beszélő magyar rádiós díját - később mint műsorvezető. Ma már tanítja is a szép beszédet és a kommunikációt: adásunkban többek közt a helyes magyar beszéd alappilléreiről is beszélt, kissé sajnálkozva azon, hogy manapság már rádiós-televíziós körökben sem számít alapvetésnek, hogy a mondat végén le kell vinni a hangsúlyt. Illetve a legdrámaibb híreket is képesek olykor a legmosolygósabb hangon tolmácsolni.

Természetesen szó esett bakikról is, illetve arról, hogy annak idején a Magyar Rádióban hogyan “büntették” a bakizó műsorvezetőket, bemondókat, és kiderült az is, hogy vendégeink még a vízállásjelentés felolvasásában is bőven találtak kihívást pályájuk elején.

A csütörtöki Ötös második órájában Barna Zsuzsa és Warholik Zoltán vendége Gerendás Péter volt, akit ezúttal apai minőségében hívtunk meg, bár - szinte kikerülhetetlenül - a zene is szóba került.

Warholik Zoltán, Gerendás Péter és Barna Zsuzsa
 
Warholik Zoltán, Gerendás Péter és Barna Zsuzsa
Klubrádió
 

Az énekes-dalszerzőt arról faggattuk, hogy kilenc gyermek édesapjaként milyen kihívásokkal kellett szembenéznie, milyen nehézségei voltak a válás után, és hogyan kezelte-kezeli az óhatatlanul felmerülő konfliktusokat a gyerekek közt. Telefonon megszólaltattuk egyik fiát, Gerendás Dánielt, a Margaret Island dobosát, aki elmondta nekünk, hogy immár házas felnőttként hogyan látja ma édesapját, illetve szintén telefonon velünk volt Bogár Zsuzsa pszichológus is, akivel a mozaikcsaládok összecsiszolódásáról beszélgettünk.

Ötös - Kultúrcsütörtök
2020. február 13. csütörtök 10:00
Szerkesztő-műsorvezetők:
Warholik Zoltán és Barna Zsuzsa