„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Gobbi Hildától a Pókerarcokig

7/06/2020 12:43

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában beszélgettünk Gobbi Hildáról, a színművész születésének évfordulója kapcsán, valamint szó volt azokról a filmekről, amelyek a szerencsejátékokhoz kötődnek.

2020. június 06. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2020. június 06., szombat 13:30)
27:30
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
1827-ben 25 ezer néző előtt tartották az első magyarországi lóversenyt. Az évforduló kapcsán megvizsgáltuk azokat a filmeket, amelyek az egykor úri sportot, társasági eseményt mutatják be, valamint azokat az alkotásokat, amelyek már szerencsejátékként tekintenek a lóversenyre. 

És természetesen terítékre kerültek azok a filmek is, amelyek főszereplője a póker vagy más szerencsejáték, esetleg a történetük hátteréül a kaszinók világa szolgál. Szöllőskei Gábor filmes szakújságíróval vizsgáltuk meg, hogy miért is kedvelik a filmesek ezt a témát.

A folytatásban Gobbi Hildára emlékeztünk Kurutz Márton filmtörténésszel. A beszélgetés apropója a színművész születésének évfordulója volt. Gobbi Hilda 1913. június 6-án született. A Kossuth-díjas színművész 1932 és 1935 között az Országos Magyar Királyi Színművészeti Akadémia ösztöndíjas növendéke volt. A diploma átvétele után a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1960 és 1970 között a József Attila Színház, 1971-től 1982-ig újra a Nemzeti, majd 1982-től haláláig a Katona József Színház tagja volt. Színházi szerepei mellett számos filmben és tévésorozatban nyújtott kiemelkedő alakítást. Az interjúból az is kiderült, elsősorban milyen szerepek találták meg a művészt.

Az adás zárásaként az autósmozikról volt szó. A sokszor filmekben is megjelenő retro hangulatú társasági eseményről azért is beszéltünk, mert 1933-ban New Jersey-ben, Camden városában ezen a napon nyílt meg az első. Az autósmozi egyik nagyelőnye, hogy az autórádión fogható adón állítható hangsáv, vagy a kifejezetten a hely által biztosított kütyü szolgáltatta hang erősségét magunk állíthatjuk be, és biztosan nem zavar az előttünk ülő. Igazi fénykorát a műfaj az 50-es években élte, ahogy azt a Pomádéban is láthattuk, ahol vajmi kevés figyelem jutott a vetített filmre, ellenben annál nagyobb hangsúlyt kapott az autósmozi közösségi mivolta.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2020. június 6. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes