„Klubrádió
Esti gyors

Magyar György a lex Gyöngyöspatáról: Miért nem hoz ítéletet is a fideszes képviselő?

5/06/2020 23:01

| Szerző: Klubrádió

Magyar György ügyvéd szerint felháborító és újabb torzszülött a jogalkotásban a lex Gyöngyöspata, amellyel a kormánypártok elérnék, hogy a szegregált oktatást elszenvedőket pénz helyett tanfolyammal kelljen kárpótolni.

2020. június 05. Esti gyors / részlet, Magyar György (20.06.05.)
06:40
00:00

Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője benyújtotta a lex Gyöngyöspatát: ezzel törvényben rögzítenék, hogy a szegregáltan tanított diákokat pénz helyett oktatásban és képzésben kelljen kárpótolni, a kártérítést kizárnák.

Magyar György ügyvédet kérdeztük arról, hogy szerinte elfogadható-e ez a jogszabály-módosítási javaslat. Azt mondta: ezzel újabb torzszülött jön létre a magyar jogalkotásban, felháborítónak nevezte, és hozzátette: azon csodálkozik, hogy Horváth László képviselő nem hozott mindjárt jogerős ítéletet is. Felhívta a figyelmet arra, hogy ezt az ügyet még a Kúria is felülvizsgálta, és ezek után döntött úgy a kormánytöbbség, hogy a sérelemdíj (amelynek a nevében is benne van, hogy díj) ne pénzbeli kártérítésként járjon, hanem oktatással, képzéssel lehessen kompenzálni emberi jogi sérelmeket. Ezt példátlan abszurditásnak nevezte.

 
dr. Magyar György
 

Szerinte ez a rendelkezés, amelyet a Parlament, "ahogy ismerjük, zokszó nélkül, csukott szemmel" elfogad, az európai jog és az európai emberi jogi egyezmény szellemével is ellentétes. Úgy vélte, sem az alkotmánybíróságon, sem a strasbourgi bíróságon nem megy át ez a módosítás. Nem először fordul elő a magyar jogalkotás világában 2010 óta, hogy erőt demonstrál a hatalom, neki ne mondja meg egy bíróság, mi a helyes út. Tehát utólag igazítják hozzá a jogot a nekik nem tetsző jogszabályokhoz – fogalmazott Magyar György. 

Úgy vélte: ez üzenet, nem hajlandóak azokért a joghátrányokért fizetni, amelyeket maguk okoznak. Műsorvezetőnk feltette a kérdést: ha valaki a szegregált oktatásba gyerekként kényszerült bele, és húsz éves lesz, mire a bíróság jelen állás szerint egy tanfolyammal kártalanítaná, már családja van, dolgozik, akkor hogy tud egyáltalán részt venni ezen a tanfolyamon, hogy térül meg az ő kára? Magyar György szerint a jelenlegi "uralkodó osztály" ezzel nem foglalkozik. Azt mondta: ez egy jogállamban nem lenne fenntartható helyzet, de "már a jogállam temetésén is túl vagyunk".

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: MTI/Mohai Balázs

Esti gyors / interjú Magyar Györggyel
2020. június 05., péntek 18.40
Műsorvezető: Selmeci János