„Köszönjük,
A lényeg

Gyűlöletbeszéd miatt feljelent két képviselőt Tordai Bence

22/02/2020 17:13

| Szerzők: KlubrádióMTI

 | Szerkesztő: Báder Tamás

Feljelentést tesz Tordai Bence gyűlöletbeszéd és közösség elleni uszítás miatt a fideszes Horváth László és a Mi Hazánkban politizáló Dúró Dóra független országgyűlési képviselő ellen.

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője, aki részt vett az 1992-ben meggyilkolt Danyi Zoltán emléktáblájának szombati salgótarjáni avatásán azt mondta, azért jelentik fel "ezt a két szélsőjobboldali képviselőt", mert a hétfői parlamenti ülésen olyan felszólalásokat mondtak, amelyek gyilkos tetteknek ágyazhatnak meg.

A Párbeszéd sajtóosztálya által az MTI-hez eljuttatott videofelvételen Tordai Bence közölte, Horváth László, aki Gyöngyöspata országgyűlési képviselője nemhogy enyhítené, inkább szítja a feszültséget és azt próbálja elhitetni az emberekkel, hogy az ügy áldozatai valójában tettesek. Azt hazudja, hogy azok, akik kártérítést kaptak egytől egyig tanárverők - tette hozzá. Az ellenzéki politikus azt mondta, erre tett rá egy lapáttal Dúró Dóra, aki törvényesítené a szegregációt. Egy apartheid rendszert akarnak bevezetni - összegzett. 

Tordai Bence, aki Berki Sándorral, a Párbeszéd Nógrád megyei elnökével vett részt az avatáson felidézte, a 1990-es években is a cigányok ellen uszítottak az országban, Salgótarjánban és annak gyilkosság lett a vége. Danyi Zoltán 32 éves volt, amikor szkinhedek megvárták a háza előtt és halálra verték. Nem volt más bűne, csak az, hogy cigánynak született - tette hozzá.