„Klubrádió
Reggeli gyors

„Kiszervezik Orbánék a cigányozást a fociultrákhoz és a szélsőségesekhez”

3/06/2020 15:13

| Szerző: Klubrádió

Hidvégi Balogh Attila, a RomNet.hu főszerkesztője szerint tudatos politikai provokáció volt, hogy a rendőrség nem lépett fel a cigányellenes rigmusokat skandáló tüntetőkkel szemben. Úgy látja, a társadalom egy részének nem tetszett, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az év elején egyértelműen a romák ellen szólt, ezért inkább rábízták a cigányozást a fociultrákra és a szélsőséges csoportokra.

2020. június 03. Reggeli gyors / részlet, Hidvégi B. Attila (20.06.03.)
12:59
00:00

A rendőrség és Kontrát Károly belügyi államtitkár is azt nyilatkozta a múlt csütörtöki tüntetésről (amelyen azt skandálta azt résztvevők egy része, hogy „igenis van cigánybűnözés”), hogy az kegyeleti megemlékezés volt, ezért nem tartozott a gyülekezési törvény hatálya alá, így nem volt dolguk vele.

Hidvégi Balogh Attilát, a RomNet.hu főszerkesztőjét kérdeztük, aki azt mondta: felháborító a rendőrség és a BM részéről is ez a fajta nyilatkozat, mert lehetett látni, hogy milyen hangulat alakult ki az országban. Amögé bújnak, hogy ez kegyeleti megemlékezés volt, miközben cigánybűnözésről skandálnak meg szélsőséges szervezetek tagjai gyülekeznek Budapest egyik főterén. Jelezte: hasonló rendezvényt egyébként korábban megtiltott a rendőrség, igaz, futballszurkolóknál nem, de a Magyar Gárdánál igen. 

Szerinte ez tudatos politikai provokáció volt, mert már januárban kiszólt a miniszterelnök a Gyöngyöspatán szegregált oktatásba kényszerített roma gyerekek kártérítési ügye miatt, azt érzékeltette, hogy „munka nélkül kapnak pénzt a cigányok, miközben ő egész nap keccsöl”. Hidvégi Balogh Attila úgy látja, ez a társadalom bizonyos részében visszatetszést keltett, „a miniszterelnök ne cigányozzon”. De a cigánykártyát sajnos mindig jó elővenni, így aztán áttették a B-középhez ezt a feladatot, hangoztassák ők a „cigánybűnözést”. Fociultrákat hívtak már a Fidesz-székházhoz is, Kubatov Gábor, az FTC elnöke pedig a Fidesz pártigazgatója, ő nagyon jól tudja ezeket az embereket mozgatni. Toroczkai László pedig, az Országos Roma Önkormányzat épülete elé tüntetést szervező Mi Hazánk elnöke, korábban a Hatvannégy Vármegye vezetője volt és jó kapcsolatot ápol a nyíltan rasszista Betyársereggel és hasonló szervezetekkel is.

 
Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke beszél a május 28-i tüntetésen az ORÖ székháza előtt. A háttérben Dúró Dóra és Novák Előd, a szélsőjobboldali párt politikusai (kép: Klubrádió)
 


Szerinte nagyon jól mutat a társadalomban, hogy nem a miniszterelnök cigányozik, hanem a fociultrák, mert rájuk lehet mondani, hogy úgyis ilyenek. Műsorvezetőnk, Para-Kovács Imre közbevetette, hogy a miniszterelnök se hagy ki egy alkalmat se erre, legutóbb „bennszülöttekről” beszélt ugyancsak a gyöngyöspatai kártérítéshez kapcsolódóan.

Hidvégi Balogh Attila szerint még most is nemzetbiztonsági kockázatként kezelik a cigányságot, és vannak „beépített emberek”, akik mindent megtesznek azért, hogy belülről verjék szét a cigány önszerveződési kezdeményezéseket. A 2008-09-es terrorcselekmények, a romák ellen elkövetett sorozatgyilkosság ügyéről azt mondta: valóban nem rázta meg eléggé a cigányságot, de a magyar társadalmat sem. Több tízezer embernek kellett volna megmozdulnia, tüntetnie, és akkor sokkal komolyabban vették volna a cigányságot. Az is lehet, hogy elindult volna egy olyan folyamat, amellyel a cigányság politikai tényezővé is válhatott volna, bekerülhetett volna a parlamentbe önálló frakcióval. De szerinte azért „nemzetbiztonsági kockázat” a cigányság, mert a hatalmon lévők nem akarják, hogy a romák döntsenek arról, ki alakíthat kormányt, vagy olyan törvényjavaslatokat nyújtsanak be, amelyek a legalsóbb rétegekben élők életkörülményeinek javítását szolgálják. Műsorvezetőnk megjegyezte: a szegények között rengeteg roma és nem roma is van, vannak olyan pártok, amelyek őket képviselik, de nem tudják elérni, hogy a vírushelyzet miatt munkájukat elvesztett emberek megsegítése helyett Mészáros Lőrincet támogassa a kormány.

Hangsúlyozta: az a fő probléma, hogy a cigányságon belül és a magyar társadalomban is óriási a közöny. Általában is rengeteg olyan dolog történt az elmúlt években az országban, amelyet „ledugtak az emberek torkán”, és tudomásul vették. Szerinte fel kellene nyitni az emberek szemét, lehetőséget kell teremteni arra, hogy eljusson vidékre is a megfelelő információ, és akkor talán eljutna a magyar társadalom is oda, ami az Egyesült Államokban van, hogy egy fekete, egy színesbőrű ember meggyilkolása felháborítja az egész társadalmat. Azt mondta: az amerikai elnök olyan uszító politikát folytat a bevándorlókkal, a kisebbségekkel szemben, mint amit Magyarországon is látni a bevándorlók elleni, százmilliárdos plakátkampányban és abban, ahogy a romákat is bevándorlónak nevezik.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Klubrádió

Reggeli gyors
2020. június 03., szerda 08.10
riporter: Para-Kovács Imre