„Klubrádió
Esti gyors

TASZ: A dudálós tüntetéseken nem, a rasszista vonuláson lett volna ok a büntetésre

30/05/2020 14:44

| Szerző: Klubrádió

Amíg békés és biztonságos egy tüntetés, addig veszélyhelyzetben is jó indok van arra, hogy megtartsák. Mivel a Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselők által szervezett dudálós, Clark Ádám téri demonstrációk nem jelentettek járványügyi kockázatot, indokolatlanul lépett fel a résztvevők ellen a rendőrség – mondta a TASZ szakértője, aki szerint viszont a csütörtöki, Mi Hazánk által szervezett „rasszista vonuláson” összeengedték az embereket, nem tartották a védőtávolságot, így lehetett volna szankcionálni.

2020. május 29. Esti gyors / részlet, Hegyi Szabolcs, TASZ (20.05.29.)
08:02
00:00

Csütörtökön a Mi Hazánk Mozgalom tartott megemlékezést a Deák téri késelés áldozatairól, valamint felvonulást a bűnözés ellen az Országos Roma Önkormányzat székházánál. 

Hegyi Szabolcsot, a TASZ  TASZ politikai szabadságjogi projektjének szakértőjét elsőként arról kérdeztük, jól döntött-e a rendőrség, amikor nem oszlatta fel a tudomásunk szerint engedély nélkül megtartott tüntetést. Szerinte ez nehéz kérdés, mert „nyilvánvalóan rasszista, provokatív tüntetés volt”, de szigorúan az alkotmányos mércék szempontjából nézve még ha feszegette is, nem lépte túl a véleménynyilvánítás szabadságának határát. Az, amit ott skandáltak, „bármennyire is gyomorforgató”, amíg pusztán hangoztatják és nem követnek el erőszakos cselekményt, addig a rendőrségnek nincs indoka fellépni.

 
Torczkai László, a Mi Hazánk elnöke beszél a csütörtöki tüntetésen, mögötte Dúró Dóra és Novák Előd, a párt tagjai (kép: Klubrádió)
 


Meddig számít valami szabad véleménynyilvánításnak és mikortól uszításnak? Azt mondta: a korábbi szélsőjobboldali, rasszista felvonulásokon, amikor kis települések cigánysorán, magánszemélyek lakóháza előtt üvöltözték, hogy cigánybűnözés, az egyértelműen jogsértő és félelemkeltő volt. Viszont Budapest egy utcáján (akár a roma önkormányzat épülete előtt) vagy a Deák téren ez az úgynevezett „foglyul ejtett közönség” szempontja nem áll meg. Az uszítást a rendőrségnek az alapján kellene megállapítania, hogy fennáll-e a veszélye annak, hogy a beszédek hatására erőszakot alkalmaznak a résztvevők.

Veszélyhelyzetben elvileg nem szabadna demonstrációt tartani, fel kell vetni a dudálós, kormánykritikus demonstrációval kapcsolatban a kettős mércét, mert akkor a rendőrség keményen lépett fel és igen nagy összegű büntetéseket osztott. Hegyi Szabolcs jelezte, ez más aspektusa a dolognak; szerinte a véleménynyilvánítás szempontjából nincs óriási jelentősége a veszélyhelyzetnek, amíg békés és biztonságos egy tüntetés, addig ilyen körülmények között is jó indok van a megtartására. A dudálós tüntetések ilyenek voltak, mert egyáltalán nem növelték a járványügyi kockázatot. Éppen ezért teljesen indokolatlan volt, hogy őket büntette a rendőrség – jelentette ki. Ellenben egy felvonuláson, mint amilyen a csütörtöki „rasszista vonulás” volt, ahol összeengedték az embereket, nem tartották be a másfél méteres védőtávolságot, lett volna indoka a rendőrségnek arra, hogy figyelmeztesse a résztvevőket, és ha nem követik az utasítást, akkor szankcionálja őket.

 
kép: Klubrádió
 


Hegyi Szabolcs azt mondta: nagyon fontos szempont, amit ritkán szoktak hangsúlyozni, hogy ha a rendőrség előzetesen tiltaná ezeket az eseményeket, akkor nem szembesülne a magyar társadalom azzal, hogy milyen fokú indulatok dolgoznak és hány emberben, másrészt bizonyos értelemben „mártírt csinálnánk fasisztákból”. Fontosabb arról beszélni, hogy „a fasizmus és a rasszizmus itt él közöttünk”, és ne arról, hogy jogszerűen tiltott-e egy rendezvényt a rendőrség, vagy sem.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Klubrádió

Esti gyors
2020. május 29., péntek 18:20
Műsorvezető: Selmeci János