„Köszönjük,
Esti gyors

Gyere mama, menjünk együtt cigányozni! - Selmeci János jegyzete

29/05/2020 18:02

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

 | Szerkesztő: Pálinkás János

A boltba még nem mehetek el a nyolcvanéves nagyanyámmal, de meccsre már igen.

2020. május 29. Esti gyors-részlet (2020.05.29. Selmeci János jegyzete)
01:55
00:00
Azért jó jogállamban vagy általában normális országban élni, mert az ember előre tudhatja, hogy bizonyos cselekedetek milyen következményekkel járnak. Például hogy megbüntetik-e hatszázezerre, ha megnyomja a dudát egy kormányellenes autós demonstráción, beviszi-e a rendőr egy Facebook posztért, vagy éppen hazazavarják-e egy nem engedélyezett tüntetésről.

Nyilván furcsán nézne ki, ha egy kormányrendeletben szó szerint szerepelne, hogy dudálni és diktátorozni nem, cigánybűnözőzni viszont nyugodtan lehet, de legalább tudná az ember, hogy mire számítson, melyik tüntetésre ugorjon ki, ha éppen szabad az estéje.

0528demonstráció

Azért is jó normális országban élni, mert a jogszabályok nem csak kiszámíthatók, hanem értelmük is van, például nem hagyják éhen halni a zenészeket, miközben egy konkrét zenekar valamiért pont akkorra tervezett autós koncertet, amikorra azt a kormány pont engedélyezte. Normális országban van rá értelmes magyarázat, hogy miért nem lehet száz fős rendezvény egy színházban, ha ugyanennyien felszállhatunk a távolsági buszra, hogy miért nem lehet szabadtéren zenélni, ha lagzit tartani igen.

Két hete a miniszterelnök még a profokkal akart egyeztetni, mielőtt eldönti, hogy felszabadulhat-e Budapest a kijárási korlátozás alól, az éttermek és a kocsmák még csak ma nyithatnak ki teljesen, viszont holnap nyitnak a stadionok is, a focicsapatok több ezer szurkolóra számítanak, tömegrendezvény a javából, szerencse, hogy nem koncert, mert az ugye tilos.

A nagymamámat még mindig nem kísérhetem el a boltba, hiszen azt kilenc és dél között nekem nem szabad, de ha meccsre mennénk együtt, esetleg cigányozni lenne kedve neki is egy nem engedélyezett tüntetésen, akkor máris szervezhetjük a nagymama-unoka programot.

0528demonstráció2

Szóval csak azt akartam mondani, hogy ebben az országban még mindig nincs értelme semminek. 

Selmeci János jegyzete a 2020. május 29-i Esti gyorsban hangzott el, a fényképek pedig május 28-án készültek Budapest belvárosában.