„Klubrádió
Esti gyors

Egyértelmű politikai akció – mondja a Facebook-posztja miatt előállított ellenzéki

18/05/2020 23:21

| Szerző: Klubrádió

A gyulai fideszes polgármester jelentette fel rémhírterjesztésért a helyi ellenzékit, Csóka-Szűcs Jánost, aki szerint így egyértelmű, hogy politikai akció volt, amikor hajnalban elvitték a rendőrök egy Facebook-posztja miatt. A polgármesternek nem a polgárok feljelentésével, az ellenzék támadásával kellene foglalkoznia, különösen nem járvány idején – tette hozzá. Az ügyet lezárták, mert nem történt bűncselekmény.

2020. május 18. Esti gyors / részlet, Csóka-Szűcs János (20.05.18.)
05:32
00:00

Csóka-Szűcs Jánost, a gyulai Kossuth Kör elnökét, a Momentum tagját kérdeztük az Esti gyorsban. Elmondta: az ügyészség bűncselekmény hiányában befejezte az eljárást az ügyében, visszakapta az eszközeit, kért iratbetekintést és fénymásolatot minden iratról. 

Mint kiderült, a gyulai fideszes polgármester tett feljelentést, Csóka-Szűcs János szerint egyértelmű, hogy ez politikai akció volt; egy polgármesternek alapvetően sem az a feladata, hogy a város polgárait feljelentse. De veszélyhelyzetben meg különösen nem az a dolga, hogy az ellenzéket "megsemmisítse", hanem a járvány ellen kellene valamilyen megoldásokat kitalálnia – tette hozzá.

A polgármester azt mondta, hogy azért keresték meg aggódó helyiek, mert az ellenzéki aktivista posztja szerint haldokló embereket küldenek haza – Csóka-Szűcs János erre úgy reagált, hogy a városvezető megpróbálja kiforgatni az esetet. Ő ugyanis Hadházy Ákos független képviselő egyik posztját osztotta meg azzal az egy mondatos kiegészítéssel, hogy „Gyulán is kiürítenek 1170 ágyat”. Hadházy írásában volt az, hogy országosan több mint 30 ezer ágyat ürítenek ki és emiatt kerülhetnek bajba a betegek. Egy zárt csoportból másolták ki a bejegyezését, nagy kérdés, milyen gyorsan jutott el a polgármesterhez. A csoportnak ugyan több mint ötezer tagja van, de mégse nyilvános – jegyezte meg.

Szerinte ezzel az ellenkezője következett be annak, amit szerettek volna elérni – hogy elriasszák az embereket a posztolástól. Úgy látja, azóta egyre több ilyen írás jelenik meg, pedig eddig Gyulán legalábbis kevés volt. Az ő kedvét se vették el a kritikus vélemény kifejtésétől, hangsúlyozta, hogy a véleményszabadság mellett ki kell állni. Megköszönte azoknak, akik melléálltak, megerősítették, mert akár tetszik valakinek egy véleménnyel, akár nem, lehessen elmondani, ne az legyen a megoldás, hogy hajnalban ráküldik az emberre a rendőrséget.

A rendőrség nem mondta, hogy járna bármilyen kártalanítás, de ügyvédjével, aki a Helsinki Bizottság jogásza, benyújtják igényüket, és ha megítélik, az összeget jótékony célra ajánlja fel – közölte Csóka-Szűcs János.

A napokban rémhírterjesztésre hivatkozva 24 órán belül két embert is előállított a rendőrség: múlt kedden egy Szerencs közelében élő nyugdíjasnál, Kusinszki Andrásnál egy Facebook-bejegyzés miatt tartottak házkutatást, lefoglalták a számítógépét is. Majd hasonló okból rabosították Gyulán a helyi Kossuth Kör vezetőjét, Csóka-Szűcs Jánost. 

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Cseh Katalin/Facebook

Esti gyors
2020. május 18., hétfő 18:15
Műsorvezető: Dési János