„Klubrádió
A lényeg

Több ezren tüntettek Gyöngyöspata miatt a Kossuth téren

23/02/2020 17:33

| Szerző: Klubrádió/Mérce/MTI

A tiltakozók szerint a kormány beavatkozása a gyöngyöspatai kártérítési ügybe törvénybe ütközik, és megsérti a jogállami kereteket, valamint a bíróságok függetlenségét.

Több ezren vettek részt Budapesten a Szabad Bíróság! Szabad Gyöngyöspata! elnevezésű demonstráción. A gyöngyöspatai kártérítési üggyel összefüggő tiltakozást a Szabad Bíróság Szabad Gyöngyöspata nevű szervezet, az Amnesty International Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), az 1 Magyarország Kezdeményezés, a Szociális Csomagküldő Mozgalom (Szocsoma), az Idetartozunk Egyesület és a Főnix Mozgalom szervezte. A tüntetéshez csatlakozott több, az üggyel szolidáris társadalmi szervezet is, köztük a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, az Oktatási Hálózat, a Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport.

A szervezők szerint a kormány beavatkozása a gyöngyöspatai kártérítési ügybe törvénybe ütközik, és megsérti a jogállami kereteket, valamint a bíróságok függetlenségét. A témában a kormány által indítani kívánt „nemzeti konzultáció” ellen tiltakozott a napokban több száz pszichológus, illetve a Magyar Szociológiai Társaság is.

A mai demonstráció a Nyugati téri Puczi Béla emléktáblától indult, és a Kúriát is érintve vonult a Kossuth térre. A tüntetésen többek között felszólalt Setét Jenő polgárjogi aktivista, aki arról beszélt, hogy „senki sincs a törvény felett: sem cigány, sem miniszterelnök.” Kaltenbach Jenő, volt nemzeti és etnikai ombudsman beszédében úgy vélte: a kártérítési ítélet megkérdőjelezése „brutális támadás a magyar igazságszolgáltatás ellen.”

L. Ritók Nóra, a hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó Igazgyöngy Alapítvány vezetője komoly problémának nevezte az iskolai szegregációt, de szerinte a legújabb kormányzati lépések még a problémáról való párbeszédet is ellehetetlenítik. Hangsúlyozta: rendszerszintű megoldások és nem gyűlöletkeltés az, amire itt szükség lenne.