„Klubrádió
Megbeszéljük...

Dobrev Klára: Orbán zsarolásának a magyarok láthatják kárát

12/07/2020 19:19

| Szerző: Klubrádió

Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője szerint Orbán Viktor azzal „zsarolja” az Európai Uniót, hogy ha nem zárják le a hetes cikkely szerinti eljárásokat és nem vetik el a jogállamisági feltételek alkalmazását a költségvetési pénzek kiosztásánál, akkor nem szavazzák meg se azt, se a válság kezelésére hozott mentőcsomagot. Mintha Orbán azt mondaná, csak akkor támogatja ezeket a magyar kormány, ha az EU nem szól bele abba, hogy Mészárosékhoz mennek a pénzek. Dobrev Klára úgy véli, ezzel pont a magyarok kerülhetnek rosszabb helyzetbe, támogatásoktól eshet el az ország.

2020. július 10. Megbeszéljük-részlet/ Interjú, Dobrev Klára 2020.07.10.
22:34
00:00

Az Európai Unióban a következő napokban-hetekben tárgyalják a koronavírus-járvány okozta válság gyors kezelésére kitalált helyreállítási alap paramétereit, valamint folyamatosan egyeztetnek a következő, 2021-ben kezdődő hétéves költségvetési ciklus támogatáselosztásáról.

Kövér László házelnök, valamint a Fidesz és a KDNP frakcióvezetői benyújtottak egy határozati javaslatot arról, hogy az EU zárja le a folyamatban lévő hetes cikkely szerinti eljárásokat, politikai pártokat és „politikai tevékenységet végző, civilnek álcázott szervezeteket” uniós forrásból ne támogassanak, továbbá kiemelték: elfogadhatatlan a források – jogállamiság címszó alatt – politikai és ideológiai feltételekhez kötése.

Erről megkérdeztük Hidvéghi Balázst, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét (azt a cikkünket itt találják), majd képviselőtársát, Dobrev Klárát, aki a Demokratikus Koalíció (DK) színeiben került be az EP-be, amelynek alelnöke is lett.

Dobrev Klára azzal kezdte: amikor a tavaly májusi EP-választások után elkezdtek azon dolgozni, hogy ne oszthassa szét a pénzeket az a kormány, amely nem tartja tiszteletben a jogállamiságot, ahol „nincs demokrácia”, ahol a korrupció nagyon elterjedt, akkor a Fidesz azt mondta, „ugyan, dehogy, ilyen biztos nem lesz”. Amikor azért kezdtek el dolgozni, hogy közvetlenül kaphassanak támogatást civil szervezetek és önkormányzatok, akkor is azt mondta a kormánypárt, hogy ez „hagymázas álmodozás”, ennek nincs semmi alapja. A DK-s politikus szerint Orbán Viktornak nem sikerült megakadályoznia, hogy ezekből a javaslatokból jogszabálytervezetek szülessenek, hiszen ezek most ott vannak az EP és az Európai Tanács előtt. Így most a magyar miniszterelnök legalább megpróbálja megakadályozni ezek életbe lépését.

Úgy fogalmazott: amit a Fidesz csinál, az színtiszta zsarolás, megpróbálja megakasztani a közös költségvetést, bizonyos értelemben azt mondják, hogy csak akkor lesz Európában közös költségvetés és helyreállítási alap, ha ők „ugyanúgy garázdálkodhatnak tovább az uniós pénzekből, mint eddig”, és senki nem szól bele abba, hogy hová mennek a pénzek, „Mészároshoz, Garancsihoz vagy az Orbán-családhoz”.

Szerinte elképesztően cinikus ez a hozzáállás: miközben mindenki arról beszélt a koronavírus-válság előtt, hogy Magyarország jóval kevesebb uniós pénzt kap, mint eddig, a válság miatt létrehozott helyreállítási alapból azonban sok pénzügyi lehetőséghez juthatna az ország. Dobrev Klára úgy vélte: Orbán Viktor gyakorlatilag ezt veszélyezteti, mintha azt mondaná, nem baj, ha a magyarok kevesebb pénzt kapnak, az a lényeg, hogy azt is „ő egyedül költhesse el”. Ez az EU és a magyar választópolgárok felé is „felháborító” magatartás – tette hozzá.

Dobrev Klára úgy látja: ebbe nem mehet bele az Európai Unió. Nagyon nehezen mentek bele a nagy befizető országok (például Hollandia, Svédország, Dánia, Németország) abba, hogy még több pénzt kelljen befizetniük a közösbe a válság miatt, de megértették ennek fontosságát. Viszont ha ezt a pénzt úgy tennék be, hogy nincs garancia arra, hogy nem lopják el, akkor annak szerinte nagyon kicsi az esélye, hogy ezekben az országokban a szavazók ezt elfogadják. Hangsúlyozta: a jogállamisági feltételek elsősorban a korrupció visszaszorításához, független ügyészséghez, független bírósághoz kötöttek, tehát éppen ahhoz, hogy a pénzt ne lehessen szabadon ellopni.

Az interjút a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Megbeszéljük / interjú Dobrev Klárával
2020. július 10., péntek 17.10
Műsorvezető: Bolgár György