„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán felfordulást csinált a Néppártban is

12/06/2020 13:03

| Szerző: Klubrádió

A Fidesz néppárti felfüggesztését vizsgáló Bölcsek Tanácsa nem tudott dönteni, személyes viták után feloszlott. A kérdésről az egész pártcsaládban megoszlanak a vélemények.

2020. június 12. Reggeli gyors - részlet 20.06.12. Balázs Péter
10:48
00:00

Tavaly márciusban döntött az Európai Néppárt választmánya arról, hogy felfüggesztik a Fidesz tagságát, mert Orbán Viktor politikáját sokan vállalhatatlannak tartották. A magyar kormányfő nem lehet ott a csúcstalálkozókon, nem vehet részt a döntésekben. Az európai parlamenti képviselők viszont dolgozhatnak a frakcióban.

Az EPP egy nagy pártcsalád, több mint 50 tagpárttal, amelyek megosztottak a Fidesz megítélésében. Az északiak többnyire megszabadulnának tőle, a déliek inkább bent tartanák a magyar kormánypártot. Tapasztalt, tekintélyes politikusokból összeállították tehát a Bölcsek Tanácsát, hogy az vizsgálja meg a helyzetet, mi legyen Fidesz sorsa. Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár inkább Orbán felé húz, Hans-Gert Pöttering korábbi EP-elnököt semlegesnek tartják, Herman von Rompuy az Európai Tanács volt elnöke viszont nem szimpatizál Orbán renitens politikájával, kitenné a Fideszt.

 
 

A tanács nem hozott semmiféle komoly döntést, közben újabb tagpártok kezdeményezték a Fidesz kizárását, de itt volt már a veszélyhelyzet is, Donald Tusk, az EPP elnöke meghosszabbította a Fidesz tagságának felfüggesztését. Schüssel egy interjúban Tuskra próbálta terelni a döntésképtelenség felelősségét, Rompuy cáfolta az egykori kancellár szavait. Az üzengetés után lényegében ő oszlatta fel a testületet azzal, hogy: „Semmi értelme nem volt, hogy így folytassuk a munkát.”

Orbán Viktor folyamatosan provokál, akciói a szélsőjobboldallal az Európai Néppárt egy részét is irritálják. Hazai választóit  demagógiával kábítja, állandóan ellenségképeket gyárt. Ez egy ismert politikai módszer, emlékeztetett Balázs Péter volt külügyminiszter, egykori uniós biztos, csakhogy veszélyes. Az újabb konfliktus rosszkor jön Magyarországnak, ugyanis a koronavírus okozta válság enyhítésére az Európai Unióban most komoly pénzeket osztanak. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen kép alakul ki egy tagországról, illetve annak vezetőjéről.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2020.06.12. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert