„Klubrádió
Reggeli gyors

Dobrev: Olyan szabályért küzdök az EP-ben, ami nem tetszene Orbán haverjainak

4/06/2020 18:04

| Szerző: Klubrádió

A kormányoldalon nemzeti tőkésosztálynak nevezett, egyébként a miniszterelnök haverjaiból és szomszédaiból összeállt körnek lehet, nem tetszene, de a munkavállalóknak és a gazdaságnak is hasznos lenne, ha sikerülne átvinni az európai minimálbérről szóló szabályozást – mondta Dobrev Klára DK-s EP-képviselő. A tervezett uniós döntés szembe menne az Orbán-kormány politikájával, amely az olcsó, kiszolgáltatott munkaerőre akarja építeni az ország versenyképességét, egyébként sikertelenül – tette hozzá.

2020. június 04. Reggeli gyors-részlet/Interjú, Dobrev Klára 2020.06.04.
08:22
00:00

Az Európai Bizottság június 3-án, szerdán elindította az európai minimálbér-szabályozásról szóló konzultáció második szakaszát. Az európai szakszervezetekkel és munkáltatói érdekképviseletekkel folytatott egyeztetés első szakasza 2020. január 14-én indult és február 25.én zárult. A konzultáció kezdeti célja az volt, megvizsgálják, kell-e egyáltalán európai szabályozás a minimálbérről, amire egyértelmű igen lett a válasz – mondta Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője..

A politikus szerint a második körben kiemelték, a tisztességes minimálbér nem egyszerűen arról szól, hogy az embereknek megfelelő életszínvonalat biztosítson, hanem a gazdaság erősítéséről is, mert a rendes fizetés növeli a keresletet és a háztartások anyagi tartalékait is. Utóbbi szükségességét még inkább megerősítette a koronavírus-járvány, amely megmutatta, milyen fontos, hogy a polgároknak legyenek megtakarításai.

Konferencia az európai minimálbérről
 
 Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője nyitóbeszédet mond az európai minimálbérről szakszervezeti vezetők részvételével rendezett konferencián a budapesti Európa Pontban 2020. február 21-én. Fotó: MTI/Mohai Balázs
 
 

Most az a feladat, hogy megtalálják a módját, hogyan vezethetik be az új intézményt az Európai Unióban. Dobrev Klára szerint szeptemberre meglehet a megoldás, amit addigra várhatóan jogszabályi szövegben is megfogalmaznak. Az európai minimálbér nem egyforma összegű juttatások bevezetését jelentené, hanem egységes elvek szerinti meghatározását. Az elképzelések között szerepel, hogy a minimálbér érje el a hivatalos átlagjövedelem 60 százalékát, szabályok írják elő évenkénti emelését, és ne lehessen bizonyos társadalmi rétegeket kizárni a szabályozás hatálya alól.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, azért küzd, hogy a minimálbérről szóló majdani ajánlás kötelező érvényű legyen a tagországok számára. A kötelezés azonban több más uniós ország EP-képviselői számára nem ennyire fontos, egyszerűen azért, mert politikai kultúrájuk része, hogy ha van egy uniós döntés, akkor azt betartják, nem látják szükségét erre vonatkozó külön előírásoknak. Dobrev szerint Magyarország más, mert rendszeresen előfordul, hogy hiába hoznak európai intézmények olyan döntéseket, amelyek a magyar állampolgároknak is hasznosak lennének, a Fidesz-kormány ezeket nem tartja be. Épp ezen a héten is az EP szociális bizottságában a Fidesz képviselője határozottan felszólalt az európai minimálbér-szabűlyozás ellen – tette hozzá Dobrev, aki felháborítónak tartja a magyar kormánypárt ellenkezését, miközben sok magyar az alacsony bérek miatt vándorol külföldre.

Dobrev szerint szerint a magyar kormány azonban éppen arra törekszik, hogy a munkavállalók kiszolgáltatottak legyenek – lásd például rabszolgatörvény – gyengíteni igyekszik a szervezettségüket, és olcsó munkaerőre akarja építeni az ország versenyképességét, ami látszik, hogy nem megy – Magyarország gazdasága nem versenyképes. Megjegyezte, hogy az Orbán Viktor által dicsőített úgynevezett nemzeti tőkésosztály, vagyis a haverjai és szomszédai – Mészáros vagy Garancsi – elsőkén bocsátottak el ezreket, miután beütött a válság.

Az európai minimálbér-szabályozás kidolgozása során DK politikusa, ahogy az európai szakszervezetek is, azt ugyancsak szeretné elérni, hogy csak azok a vállalkozások nyerhessenek csak közbeszerzést, amelyeknél vannak szakszervezetek, kollektív szerződés, biztosítják a munkavállalói jogokat. Lehet, hogy ez Mészáros Lőrincéknek nem tetszene, viszont a magyar embereknek és szakszervezeteknek nagyon hasznos szabály lenne – mondta a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Dobrev Klárával
2020. június 04., csütörtök 07.45
riporter: Dési János