„Klubrádió
Reggeli gyors

Dobrev Klára: A kormány helyett a DK konzultál az európai minimálbérről

4/02/2020 13:47

| Szerző: Klubrádió

Az európai minimálbérről indít konzultációt a Demokratikus Koalíció, megkérdezve a szakszervezeteket, kisvállalkozókat, mert a kormány ebben a kérdésben nem tesz semmit Dobrev Klára, a párt európai parlamenti képviselője szerint.

2020. február 04. Reggeli gyors / részlet, Dobrev Klára (20.02.04.)
06:27
00:00

A DK tehát konzultációt indít az európai minimálbérről, erről kérdeztük Dobrev Klárát. Azt mondta: általánosságban igaz, hogy azok az országok nagyon rosszul járnak már középtávon is, amelyek az olcsó, kiszolgáltatott munkaerőre építenek. Azok járnak jól, ahol a munkaerő képzettebb, kiegyensúlyozottabb legyen, és jól meg is fizessék.

Hangsúlyozta: speciálisan magyar probléma, hogy az országban fejlődés egyik legnagyobb gátja a kivándorlás, 4-600 ezer ember ment Nyugat-Európába dolgozni, és az a drámai, hogy ez a fiatal, képzett, akár vállalkozói réteg egyharmadát jelenti. A bérverseny szerinte az Európai Unióban is rossz, nem jó azon versenyezni például Közép-vagy Kelet-Európában, hogy hol olcsóbb, kiszolgáltatottabb a munkaerő. Ebben is sokkal erősebb európai összefogásra van szükség – tette hozzá Dobrev Klára.

Nőnek az átlagbérek (bár a szakszervezetek szerint nem a KSH által megadott mértékben, bruttó 340 helyett 270 ezer forintot írtak tavaly – a szerk.), de a mediánbér (tehát azoké, akiknél pontosan ugyanannyian keresnek kevesebbet, mint többet), sokkal kevésbé. A túlnyomó többség az átlag alatt keres, mert az átlagot  felfelé húzza például Mészáros Lőrinc és Tiborcz István hatalmas jövedelme is – mondta. A dolgozói szegénység az EU-ban is ismert fogalom, de Magyarországon drámai mértéket ölt Dobrev Klára szerint. Az európai minimálbér bevezetésének egyik célja, hogy csökkentse ezt a különbséget.

A konzultációt azért indítják, hogy ha már a kormány nem hajlandó ezt végigbeszélni az érintettekkel, akkor valaki, ez esetben a DK megtegye. A kormány nem tesz semmit, pedig ebből előbb-utóbb szabályozás lesz az európai parlamenti képviselő szerint. Közölte: a minimálbérrel együtt jár az adó- és támogatási rendszer átgondolása is. Rákérdeznek a szakszervezetek, kis-és középvállalkozók javaslataira is, milyen ötleteik vannak arra, hogy a minimálbér-emelés ne a kis cégek helyzetét nehezítse.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay

Reggeli gyors
2020. február 4., kedd 07.45
Műsorvezető: Dési János