„Klubrádió
Esti gyors

A V4-ektől is jócskán elmaradnak a magyar bérek

13/08/2019 19:17

| Szerző: Klubrádió

Az átlagbér és a minimálbér is elmarad a régió többi országáétól. A szakszervezeti szövetség az egykulcsos adórendszer helyett differenciáltabb megoldást szeretne, amellyel több pénz maradna a munkavállalóknál és a kkv-knál is.

2019. augusztus 13. Esti gyors / részlet, Kordás László (19.08.13.)
05:52
00:00

A visegrádi négyek (V4) között éllovas Csehországban 930 euró az átlagbér, nálunk hivatalosan 701. A minimálbér Magyarországon 305, Lengyelországban 379, Szlovákiában 427 euró, de további emelést terveznek.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke korábban beszélt arról, hogy már az átlagbér-számítás is félrevezető, mert a legfeljebb öt embert foglalkoztató vállalkozásoknál dolgozók bérét nem számolják, a 4-6 órában dolgozókét szintén nem, tehát még alacsonyabb lenne ez az adat. Van egy friss lengyel rendelkezés, amely szerint a 26 év alatti fiataloknak nem kell személyi jövedelemadót (szja-t) fizetniük, így próbálják fékezni a kivándorlást.

Kordás László szerint a legfontosabb, hogy felhagyjunk az egykulcsos adórendszerrel, a társasági nyereségadónál és az szja-nál is jövedelemhez vagy teljesítőképességhez kötött adózásra lenne szükség. Arra tehát, hogy az átlagosan vagy kicsivel afölött keresők és a kis-és közepes vállalkozások (kkv-k) is jobban járjanak. Ez egyébként a belső fogyasztásnak is jót tenne, a kisvállalkozók újabb keresletélénkítő lehetőségeket kapnának.

Érezni is lehet a feldolgozóiparban a lassulást, amely már elkezdődött a világban, és egyre inkább az autóipart is sújtja nálunk: a kölcsönzött munkaerőtől már megszabadultak, sok helyen már bevezették a négynapos munkahetet, mert csökkentek a megrendelések.

A munkavállalók csaknem kétharmadát a kkv-k foglalkoztatják. Kordás László emlékeztetett, nemrégiben volt egy adóváltozás: a társasági nyereségadó 2017-ig kétkulcsos volt, 500 milliós árbevétel alatt 10 és afölött 19 százalék, de a kormány gondolt egyet, és egykulcsossá téve 9 százalékra csökkentette. Ez a kisebbeknek egy százalékot jelentett, a nagyoknak 10-et.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Pixabay

Esti gyors
2019.08.13., kedd 18:00
Műsorvezető: Kárpáti Iván