„Köszönjük,
Reggeli gyors

Tűzoltónak lenni 160 ezerért? Inkább az árufeltöltés

23/07/2019 16:25

| Szerző: Klubrádió

Keserűen foglalta össze a tűzoltók jelenlegi helyzetét Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke: szerinte a létszám ennél lejjebb már nem mehet, és sokaknak egy árufeltöltői állás is vonzóbb, mert ugyanazt a – kevés – pénzt megkapják, csak életveszély és felelősség nélkül.

2019. július 23. Reggeli gyors / részlet, Salamon Lajos, tűzoltók (19.07.23.)
08:37
00:00

Salamon Lajos azt mondta, jelen pillanatban nincs túl sok lehetőség a kezükben; a nyilvánossághoz, a társadalomhoz fordulva próbálják eljuttatni a problémáikat. Ezt úgy szeretnék, hogy ne csak a szakszervezeti vezetők beszéljenek a helyzetről, hanem az érintett dolgozók. Óriási probléma van a bérrel, a nyugdíjak elvételével, nincs ember – komoly gondok lesznek.

Többször elmondták már ők is, a rendőri, belügyi szakszervezetek vezetői is, hogy eljutottak a falig, innen lejjebb csökkenteni a létszámot veszélyes. Egy újabb generáció került be a rendszerbe, amelynek a tagjai már nem fognak évekig tüntetni és várni a javulásra, hanem leszerelnek. Ez amúgy óriási pénzkidobás is, mert a kiképzésükre sokat költött az állam, aztán kilépnek, eltűnnek a rendszerből. De most már nemcsak a fiatalok, hanem a tapasztalt, 40-50 éves kollégái is egyre többen mennek el.

Tarlótűz Zalában
 
Tűzoltók Nagykanizsa határában, ahol tarlótüzet okozott egy kigyulladt bálázógép 2019. július 21-én. Fotó: MTI/Varga György
 


A Balatonnál üresek lennének a szállodák, de még a lángosozók is, ha ugyanazt a bért adnák, mint tavaly. Itt is ez lesz, kiürül a pálya, ha nem adnak tisztességes béreket, nem lesz valódi életpályamodell – közölte Salamon Lajos.

Felmérésekben a kollégák legfontosabbnak a béremelést nevezték, hiszen 2015-ben elindult az 50 százalékos béremelés, amely idén fut ki. Eközben viszont olyan minimálbér-emelések voltak, hogy a civil szférában végrehajtott emelések szinte devalválták ezt. Talán szinten lett tartva a pénzük 2015-től, kézzelfogható emelésről nem nagyon beszélhetnek. Beosztásoktól és pótlékoktól függ, de 160-180 ezer forint egy kezdő tűzoltó fizetése, ha egy árufeltöltő ennyit keres, akkor lehet, hogy inkább oda mennek, nincs felelősség, nincs megfigyelés.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Varga György

Reggeli gyors
2019. július 23., kedd 07.30
Műsorvezető: Dési János