„Klubrádió
Esti gyors

Így lehetnek millióan a minimálbér alatt

20/12/2019 18:19

| Szerző: Klubrádió

Az adóbevallások szerint a dolgozók 32 százaléka van a minimálbér alatt, 45 a minimál- és az átlagbér között, és 23 százaléka keres az átlagnál többet.

2019. december 20. Esti gyors - részlet 19.12.20. Belyó Pál
06:42
00:00

Egymillió embernek kevesebb a jövedelme a minimálbérnél. Első hallásra ez meglepő, hiszen elvileg azt mindenkinek meg kellene kapnia. A Policy Agenda a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatbázisának segítségéve vizsgálódott, hogy mire jutottak, azt Belyó Pál kutatási igazgató mondta el az Esti gyorsban.

Különbségek vannak a KSH és a NAV adatai között, az előbbi szerint 4,47 millióan vannak, akiknek munkaviszonyból származó bérjövedelmük van, de vannak ide nem sorolható, másféle jövedelmek is. A részmunkaidősök, vagy a közfoglalkoztatottak (ők 135 ezren vannak) legálisan keresnek kevesebbet a minimálbérnél. Vannak aztán olyanok, akik kapnak valami hivatalos fizetést is, meg valamennyit zsebbe is, az szja-bevallásokat nézve ők is a minimálbér alatt vannak, de már nem egészen törvényesen. Belyó Pál elmondta, hogy főleg a kisebb munkáltatók egyre kevésbé képesek kitermelni a bérköltséget, ezért nyúlnak ilyen eszközökhöz.

Ez alapján egyáltalán nem biztos, hogy a minimálbér további emelése fehérítené a gazdaságot. Arról nem beszélve, hogy a valamivel, de nem sokkal többet keresők és a minimálbéresek között feszültség keletkezne.

Az adóbevallások szerint a dolgozók 32 százaléka keres kevesebbet a minimálbérnél. 45 százalék a minimál- és az átlagbér közötti összeget kap, és 23 százalék jár az átlagbér felett. A hatalmas társadalmi különbségekre jellemző, hogy a felső tized, azaz 430 ezer ember annyit keres, mint az alattuk lévők közül 2,8 millió, együttvéve.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Esti gyors
2019.12.20. 18:00
Műsorvezető: Selmeci János