„Klubrádió
Szolidaritás.hu

Álom az európai minimálbér?

23/01/2020 15:18

| Szerző: Klubrádió

Egyelőre több a kétely, a kérdés, mint a válasz az uniós minimálbérrel kapcsolatban. Úgy tűnik a felvetésnek csupán politikai háttere van, nem gazdasági.

2020. január 22. Szolidaritás - részlet 20.01.22. Szakszervezetetek
07:34
00:00

A minimálbérről, a garantált bérminimumról, a kétszámjegyű béremelés további lehetőségeiről beszéltek szakszervezeti vezetők a Szolidaritás.hu legutóbbi műsorában. Nevezetesen: Mészáros Melinda a Liga Szakszervezetek, Palkovics Imre a Munkástanácsok Országos Szövetsége és Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

A műsorból most az európai minimálbérről szóló részt emeljük ki (a teljes adást meghallgathatja az archívumból).

A minimálbér meghatározása nem uniós, hanem nemzeti hatáskör. Ennek ellenére egyre többször kerül elő, leginkább politikai célzattal, főként a baloldal mozgósítására – hangzott el a műsorban. A tagállamok különböző gazdasági berendezkedése és fejlettsége miatt nehéz is lenne egy konkrét összeget megjelölni. A minimálbért többnyire az átlagkereset 60 százalékában szokás meghatározni, ez nálunk 620 euró, azaz 199 ezer forint lenne. Azonban ez nem ilyen egyszerű, mert még az sem világos, hogy melyik átlagkeresetről van szó, esetleg a mediánbérhez kössék, vagy a létminimumhoz. A különböző szakszervezeti szövetségek véleménye már ebben is eltérő.

Célszerűnek látszik, ha több szinten történik megállapodás. Van a munkahelyi, majd az ágazati szint, és ezekre építhető egy országos minimálbér megállapítása. Azon is lehet vitatkozni, hogy ez csupán ajánlás legyen, vagy kötelező érvényű, tehát direktíva.

Egyébként bizonyos irányt ad a Szociális Charta, amelynek 4. cikkelye a tisztességes bérekről szól, ám azt a magyar Országgyűlés még nem ratifikálta. Az első lépés tehát az lehetne, hogy a chartát minden egyes tagállam fogadja el.

Hogy mennyire bonyolult a kérdés, azt az is jelzi, hogy például Ausztriában tartományi szintű minimálbér is van. Bizonyos szakszervezetek ezt Magyarországon nem tartják jónak, mert miért kapjon ugyanazért a munkáért más bért egy salgótarjáni dolgozó, mint egy győri? Ám hiába nem teszik, a területi különbségeket a piac már kialakította, itthon már rég nem a külföldi foglalkoztatókkal kell csatázni, hanem a határon belüliekkel.

A műsor részletét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Szolidaritás
2020.01.22. 14:00
Műsorvezető: Törtei Takács Kriszta