„Klubrádió
Reggeli gyors

Nyugdíjemelés elnapolva

20/12/2019 13:19

| Szerző: Klubrádió

Jövőre sem emelik a legkisebb öregségi nyugdíj összegét, ami tíz éve 28.500 forint. Körülbelül 17.000 embernek kellene ennyiből élnie.

2019. december 20. Reggeli gyors - részlet 19.12.20. Némethné Jankovics Györgyi
09:29
00:00

Sok az igazságtalanság a jelenlegi nyugdíjrendszerben – jelentette ki a Reggeli gyorsban Némethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke. Tíz év alatt a minimálbér több mint kétszeresére nőtt, a havi bruttó átlagkereset is emelkedett, de a legkisebb öregségi nyugdíj maradt 28.500 forint. Mintegy 17.000 ember kap ennyi ellátást. A szokásos éves nyugdíjemelést százalékban határozzák meg, ezért a kisnyugdíjasok pénze körülbelül 700 forinttal emelkedhet most, azoké, akik eleve jó nyugdíjat kaptak, mintegy 70 ezerrel. Jankovics Györgyi szerint ez is igazságtalan, ekkora különbséget nem indokol semmi. A nyugdíj kiszámításának alapja a ledogozott idő és a befizetett járulék. Nyilván többet kap, aki tovább dolgozott és jobban keresett az aktív évei alatt. Amikor nyugdíjba mennek, akkor viszont ugyanabban a státuszban vannak mindannyian.

A kormány képviselői gyakran hivatkoznak arra, hogy ez a 28.500 csak résznyugdíj, vannak olyanok, akik külföldről is kapnak járadékot. Bizonyára létezik ilyen, de igenis sokan vannak, akiknek csak a minimálnyugdíjuk van, semmi más.

Számos egyéb szociális jellegű ellátási forma van, ami a legkisebb nyugdíjhoz kötött. A NYOSZ véleménye szerint lehet, hogy ezért nem akarják emelni a minimumot, tehát fontos lenne, hogy az egyéb ellátási formákat válasszák le a nyugdíjról, azokat kezeljék külön.

A Nyugdíjas Parlamentben felvetődött egy konkrét szám, hogy legyen 50.000 forint a legkisebb öregségi nyugdíj. Némethné Jankovics Györgyi egy másik számítási módot is említett, ami egészen egzakt és Nyugat-Európában alkalmazott. Ez pedig a szegénységi küszöbhöz való igazítás. Létezik a medián nyugdíj fogalma, ez azt jelenti, hogy megnézzük a legkisebb és a legnagyobb nyugdíjat, ezek közül vesszük a középsőt. Ez nálunk 100.000 forint. Aki ennek a 60 százaléka, azaz 60.000 forint alatti járadékot kap, az már szegénynek tekinthető, tehát valahol itt kellene húzni egy határt.

A NYOSZ azt is szorgalmazza, hogy hozzanak létre egy fórumot, amelyben lehet beszélni ezekről a problémákról, amely tehát a társadalmi érdekegyeztetés fóruma lenne.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Nyugdíjas Parlament, MTI/Kovács Tamás.

Reggeli gyors
2019.12.20. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert