„Klubrádió
Esti gyors

Dobrev Klára: Van esély az uniós minimálbérre

21/02/2020 18:58

| Szerző: Klubrádió

A versenyképességet már nem lehet az olcsó, képzetlen, kiszolgáltatott munkaerőre építeni. A magyar gazdaságpolitika már rövid távon sem tartható fenn.

2020. február 21. Esti gyors - részlet 20.02.21. Dobrev Klára
10:28
00:00

A szakszervezetek és a munkaadók, a versenyszféra képviselői is egyetértenek abban, hogy a magyar gazdaságpolitika, amely az olcsó munkaerőre és a gyenge forintra épít, nem tartható fenn. Már közép-, sőt rövidtávon sem. Ezt lehet leszűrni abból a konzultációsorozatból, amelyet az európai minimálbérről tartottak. A versenyképes gazdaság működtetéséhez jól fizetett, egészséges munkavállalókra van szükség, nem pedig olcsó, képzetlen, kiszolgáltatott munkaerőre.

Magyarországon az európai minimálbérért leghangosabban talán a DK áll ki. A párt európai parlamenti képviselője, Dobrev Klára szerint az uniós országok között káros versenyek indultak el, amelyeket le kellene állítani. Az egyik az adóverseny. A kormányok egymás ellen kínálnak kisebb és kisebb adókat, aminek az a következménye, hogy például Magyarországon a multik gyakorlatilag nem fizetnek társasági adót, míg a hazai kis- és középvállalkozások igen. A másik pedig a bérverseny, aminek következtében Kelet-Európa kezd kiürülni. Ezekkel a problémákkal a nemzetállamok külön-külön nem tudnak mit kezdeni.

Egy európai minimálbér bevezetésével bizonyos jogokról le kell mondaniuk a tagállamoknak, ez a leggyakoribb érve az ellenzőknek. Dobrev Klára szerint viszont ez nem így van. A tagállamok nem lemondanak valamiről, hanem közösen gyakorolnak bizonyos jogokat, és a közös szabályok sokkal erősebbek, mint a tagállamiak, s egyben nagyobb szabadságot biztosítanak az egyes országoknak.

Persze alapos érdekegyeztetésre van szükség. Az uniós minimálbér például nem lehet olyan alacsony, hogy ne lehessen belőle megélni. A DK politikusa szerint ez nem csak a keleti országok érdeke, hanem a nyugatiaké is, nekik is jó, ha nem érkezik hozzájuk olcsó munkaerő, amely lenyomja az ottani béreket.

Milyen lesz ezután a viszony az MSZP-vel?

Dobrev Klárát arról is kérdeztük, hogy mi lesz ezután az ellenzéki együttműködéssel, hiszen két szocialista polgármester is átigazolt a DK-hoz, amit az MSZP-ben természetesen nem vettek jó néven. A képviselő szerint az érthető, hogy a III. és a XVIII. kerületi polgármester lépése után van rossz érzés, sőt elkeseredettség a szocialistákban. Azonban úgy véli, hogy néhány hét múlva rendeződnek a viszonyok és folytatódhat az együttműködés a pártok között.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Esti gyors
2020.02.21. 18:00
Műsorvezető: Selmeci János