„Klubrádió
Megbeszéljük...

Valójában mekkora a DK ?

19/02/2020 18:19

| Szerző: Klubrádió

Az ellenzék legnagyobb támogatással rendelkező pártja. Az elnökválasztás azonban ráirányította a figyelmet arra, hogy a tagsága meglehetősen kicsi.

2020. február 19. Megbeszéljük - részlet 20.02.19. Varju László
11:03
00:00

A Demokratikus Koalíció újabb két évre Gyurcsány Ferencet választotta meg a párt elnökének, a szavazatok 97,4 százalékával. A szavazás az interneten történt, nem küldöttek voksoltak, hanem valamennyi szavazásra jogosult párttag megtehette azt. Kis számolás, és kiderül: mintegy 4500 tagja lehet a DK-nak, vagyis az ellenzék legnépszerűbb pártjának.

Varju László alelnök mondta el Megbeszéljük című műsorunkban, hogy valóban kevésnek tartja ő is a taglétszámot. A DK-ban 1000 forint a havi tagdíj, nyilván vannak olyanok, akiknek ez is sok, azért nem lépnek be. Van aztán támogatói státusz, ők akkor fizethetnek, amikor tudnak és akarnak, ott a minimális összeg 200 forint. Felső határ nincs. Tagok és támogatók együtt mintegy 10 ezren lehetnek. Végül vannak szimpatizánsaik, akik munkával segítenek, ők több tízezren is lehetnek, azzal lehet számolni, hogy a DK 1.100 településen van jelen kisebb-nagyobb csoportokkal.

Persze Varju László is örülne, ha legalább háromszor annyi tagja lenne a pártnak, mint most, hisz úgy lenne biztosabb szervezeti, anyagi alapjuk. A Demokratikus Koalíciónak ugyanis nem csak a párton belül kell építkeznie, hanem az ellenzéki pártok közötti együttműködést is erősítenie kell - mondja.

A március elején tartandó kongresszus után világos, friss programot tudnak majd kínálni, ezen kívül képzési lehetőségeket, például kommunikációs tréningeket azoknak, akik velük szimpatizálnak és szeretnének közelebbről is megismerkedni a politikával. Nehezíti a szervező munkát, hogy minél kisebb településre mennek, ugye annál jobban ismerik egymást az emberek, annál nehezebb felvállalni a politikai szimpátiát. Főleg, ha olyan a polgármester. Még most, az önkormányzati választások után is találkoztak olyan esettel, hogy valakit a nézetei miatt bocsátottak el.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás.

Megbeszéljük
2020.02.19. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György