„Klubrádió

Gyurcsány: Apám imádta a nácikról szóló filmeket, és lendítette a karját

16/01/2020 15:04

| Szerző: Klubrádió

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke egy Facebook-posztban Pokorni Zoltán fideszes polgármester szavaira reagálva azt írta, apja imádta a nácikról szóló dokumentumfilmeket, és miközben azokat nézte, lendítette karját.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke Facebook-posztban reagált Pokorni Zoltán fideszes polgármester beszédére, amelyben a XII. kerület vezetője elcsukló hangon azt mondta: egy nyilas gyilkos unokájaként szeretne tenni a megbékélésért. Pokorni nagyapja 1945-ben részt vett a nyilasok által a Hegyvidéken elkövetett három tömegmészárlásban, amelyekben összesen 328 embert öltek meg.

A volt miniszterelnök Pokorni beszédére reagálva azt írta:
"Apám nem egyszerűen nagy hóhányó volt, hanem dörzsember. Dörzsölte az életet, a tisztességét, az őszinte szeretetet. Időnként törte is.

Ezer munkahelye volt. De jobban szerette a léhaságot, mint a kötelezettséget, a családot.

Rosszul, de beszélt németül. Pápán az osztrák tévét grazi tévének mondták. Azt nézte. Imádta a nácikról szóló dokumentumfilmeket. És lendítette karját.

Nem értettem. Semmit nem értettem.

Anyám fonónő volt. Apám helyett is ő dolgozott és vigyázott ránk. Ő hangosan kiabált ilyenkor, hangja betöltötte a szoba-konyhás cselédlakást.

Mellette álltam, de nem értettem mi történik valójában.

Ma már értem.

Az élet nem szimpla genetika.

Biológiai értelemben apám és anyám vére vagyok. Hálás vagyok az életért. De gondolkodó, értő, érző és ítélő emberként önmagam vagyok döntéseimmel,

Magam vagyok anyám lelkével és tisztességével.

Magadért felelsz. De annak felelj meg!"