„Köszönjük

Gyurcsány Ferenc: A köztársaság halott

9/02/2020 18:08

| Szerző: MTI/Klubrádió

Évértékelőt tartott Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint a köztársaság halott.

Magyarország az elmúlt években tönkrement, a köztársaság halott – ezzel indította évértékelő beszédét Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke szerint a kormány őrületet szervez, és ma a magyar nemzet különböző tagjai, csoportjai a legélesebb küzdelemben és harcban állnak egymással.

A politikus kitért a Gyergyóditrón dolgozó két Srí Lanka-i pék történetére is. Azt mondta: reméli, a DK azokat képviseli, akiknek megszakad a szíve azért, hogy embereknek kell bűnhődniük, mert a Magyarországon hatalmon lévők azt gondolják róluk, hogy ők mások. A magyar kormány értelmezése alapján mi mindannyian bevándorlók lettünk, mert nem olyanok vagyunk, mint ők - tette hozzá. "Idegenek vagyunk, idegenszívűek, mocskos liberálisok, kommunisták, Soros-ügynökök, brüsszeliták, patkányok" - fogalmazott. Kérte hallgatóit, legyenek büszkék arra, hogy képesek meglátni az emberben az embert, mert nincs fantasztikusabb dolog, mint kezet nyújtani, befogadni, megölelni, megbocsátani.

A DK elnöke beszélt az ország gazdasági helyzetéről is, és bár elismerte, hogy nőtt a GDP, rámutatott, hogy a mutatók nem alakulnak jobban, mint a régiós országokban, miközben itthon egyre nőnek a jövedelmi egyenlőtlenségek. Bírálta a politikus a kormány egészségügy- és az oktatáspolitikáját, kiemelve az óriási tanárhiányt.

Gyurcsány Ferenc az ellenzéki összefogás szükségességével zárta beszédét, és kiemelte: az ellenzéki pártok 2022-ben vagy együtt győznek, vagy sehogy. A politikus úgy fogalmazott: az ellenzéki pártok nagyon sok felől jöttek, más a múltjuk, más a politikai és egyéb ízlésük, de nem egymást kell szeretniük, hanem a hazát. Gyurcsány Ferenc arra kérte az ellenzéki pártokat, ne hallgassák el választóik elől, hogy amennyiben ők nyernek a 2022-es választáson, akkor csak közösen alakíthatnak kormányt. Sokkal jobb a hazának egy kompromisszumokra kényszerített koalíciós kormány, mint egy "dicstelen, önző, (.) egypárti, állampárti" - szögezte le. A közös koalíciós kormányzás felelőssége pedig messze több annál, mint hogy az ellenzéki pártok egy, vagy két, vagy három listán indulnak, mert akik nem bírják egymás szagát kampányban, azok hogyan fogják bírni kormányon - érvelt a pártelnök. Amennyiben nem fogadják el, hogy az ellenzék sokfajta és sokszínű, akkor hogyan fogják elfogadni kormányon, hogy az ország még változatosabb és még sokszínűbb és még több megértésre tart igényt? - tette fel a kérdést. Azt a véleményét is hangsúlyozta, hogy amennyiben az ellenzék győz 2022-ben, akkor "iszonyatos" időszak vár rájuk. Meglátása szerint  esetleges választási győzelmük után egyesével indul majd hajsza ellenük.

(MTI)