„Klubrádió
Megbeszéljük...

Balázs Péter: Orbán túl magasra tette a lécet, és nem tudta megugrani

22/07/2020 22:54

| Szerző: Klubrádió

Balázs Péter volt külügyminiszter és európai uniós biztos szerint az siker, hogy az EU-csúcson végül megegyezés született. Úgy véli, Orbán Viktor magyar miniszterelnök nagyon tartott az Unió ellenőrző funkcióitól, ezért is ment parlamenti határozattal a zsebében Brüsszelbe, de az abban foglaltakat nem tudta megvalósítani.

2020. július 22. Megbeszéljük / részlet, Balázs Péter (20.07.23.)
17:14
00:00

Kinek milyen siker volt a kedd hajnalban zárult brüsszeli európai uniós csúcstalálkozó? – kérdeztük Balázs Péter volt külügyminisztertől, EU-biztostól.

Hangsúlyozta, semmiképp sem kudarc, hiszen 27 ország vezetői többé-kevésbé türelmesen, de kitartóan eljutottak egy kompromisszumig, amely óriási összegről szól (majdnem kétszerese a szokásos költségvetésnek, mert összetalálkozott a büdzsé a koronavírus utáni helyreállítási programmal, a kettő együtt 1074 plusz 750 milliárd eurót tesz ki). A kompromisszumoknál mindenki enged valamiben, ez politikailag jó, van egy végrehajtható program, amelynek ezután kell kidolgozni a részleteit. "Nevezzük ezt sikernek Európa szempontjából" – összegezte.

Az Európai Parlament is szeretné megmutatni oroszlánkörmeit; általában többet akar, mint amit a Bizottság javasol, és amire a tagállamok hajlandóak. A volt miniszter szerint nagy politikai viták várhatók azok után, hogy az EP öt meghatározó parlamenti frakciója úgy döntött, csak kemény feltételekkel fogadja el a miniszterelnökök nehezen kiizzadt alkuját.

Orbán Viktoron szerinte látszott, hogy nagyon tartott az EU-s csúcstalálkozótól, olyat tett, mint még soha: parlamenti határozattal fegyverezte fel magát. „Ezt ő találta ki, ő parancsolta meg a Fidesznek, a Fidesz az Országgyűlésnek, szóval népmesei kört futottak, hogy önmagát felhatalmazza”. Kicsit magasra tette a lécet és elbukott benne, mert a nagy részét nem tudta megvalósítani – fogalmazott Balázs Péter.

A magyar miniszterelnökre utalva úgy folytatta, az látszott, hogy az EU ellenőrzésétől úgy félt, „mint ördög a szenteltvíztől”. A határozatban szerepelt, hogy a jogállamiságról szó se essék, a hetes cikk szerinti eljárást pedig még a döntés előtt fejezzék be. Úgy tűnt, látja, hogy jön a sok pénz, és szeretné az Unió ellenőrző funkcióit, a riasztórendszert kikapcsolni – vélekedett a volt külügyminiszter. Közölte: valóban, kicsit enyhített a szövegen az ő ellenállása, de nagyon nagyot nem. Ebben a fázisban, amikor egyhangúságra volt szükség, mindenki kapott annyi engedményt, hogy bólintson rá a közös határozatra, ez megtörtént, innentől kezdve viszont olyan pályán megy tovább a jogállamisági kérdés, ahol már elég a minősített többség.

 
Orbán Viktor érkezik Brüsszelbe
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs / MTI
 


Balázs Péter úgy véli, a német elnökség keresztülviszi ezt az úgynevezett jogállamisági mechanizmust, amelynek német források szerint olyan elemei lennének, mint a korrupció (visszaszorítása), a médiaszabadság, az igazságszolgáltatás függetlensége, a fékek és ellensúlyok rendszere és a vírus alatt hozott intézkedések tartalma. Ez minden tagállamra egyaránt érvényes lesz, hasonlóan a költségvetések ellenőrzéséhez – mondta.

Úgy folytatta: nem kell újabb egyhangú szavazás a jogállamisági mechanizmus bevezetéséhez, valószínűleg az Európai Bizottságnak lesz jelzőszerepe, a tagállamok elé vihet egy ügyet, és onnantól már elég lesz az egyszerű minősített többség. Egy-két ország tehát nem vétózhat, nem mentheti ki egymást, hanem a többség foglalhat állást az adott ügyben. 

Szerinte van mitől félnie Orbán Viktornak, aki majdnem egyedül maradt ebben a törekvésében, és politikai kudarca, hogy még a teljes visegrádi csoport se állt mellé, csak a lengyel miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatót. Ez a kis csoport kapálózik csak az Unió ellenőrző funkciói ellen – vélekedett Balázs Péter.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Megbeszéljük
2020.07.22. 17:20
Műsorvezető: Bolgár György