„Vásároljon
Megbeszéljük...

DK: Orbán elhiszi magáról, hogy zseni, pedig csak egy „bumfordi kis valaki”

21/07/2020 17:22

| Szerző: Klubrádió

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője szerint Orbán Viktor miniszterelnök nem lehet boldog az EU-csúcs eredményeivel, egy követelése sem teljesült. Sőt, úgy véli, már meg is van a jogállamisági eljárás megindításához szükséges minősített többség a magyar kormány ellen. Molnár Csaba úgy fogalmazott: bár a sajtója azt állítja, és ezt maga is elhiszi, Orbán nem zseni, hanem „bumfordi kis valaki”, aki Európában csak „esik-kel”.

2020. július 21. Megbeszéljük / részlet, Molnár Csaba (20.07.21.)
13:52
00:00

Molnár Csaba, a DK európai parlamenti képviselője szerint Európa biztosan jól járt az EU-csúcson elfogadottakkal, „ilyen nagyot nem léptünk előre az európai integrációban” az amszterdami szerződés óta, a közös hitelezés óriási lépés a föderatív Európa irányába, a föderalistáknak tehát okuk van az örömre. Kérdés, hogy szavazhatta ezt meg Orbán Viktor, de a miniszterelnök csak a saját sajtójával áll szóba, ott pedig senki nem veti ezt fel neki – tette hozzá.

Hangsúlyozta: a magyar kormány nem lehet boldog, mert a négy követeléséből egy sem teljesült. A jogállami feltétel szinte ugyanúgy került be a szövegbe, ahogy Charles Michel, az Európai Tanács elnöke benyújtotta pénteken. Molnár Csaba részletezte: a minősített többség nem kétharmadot jelent, hanem a tagállamok legalább 55 százalékát, úgy, hogy a lakosság 60 százalékát képviseljék.

Tehát a 27 tagállamból 15 szavazata elég, hogy el lehessen vonni a magyar vagy a lengyel kormánytól a jogállamisági normák megsértése miatt uniós támogatásokat. Szerinte ennek nem 15, hanem 20 támogatója van, csak a magyar és a lengyel kormány ment ellene, vagyis „már most kész van” a minősített többség. Ennek okát abban látja, hogy úgy döntöttek, elég, nem azért adóznak a németek, osztrákok, svédek, hogy abból Mészáros Lőrinc gazdagodjon. Szívesen adnak pénzt Magyarországnak okos dolgokra, de lopásra nem.

Úgy fogalmazott: a fideszes sajtó, sőt, néha még az ellenzéki média egy része is úgy állítja be, hogy Orbán zseni, ő ezt el is hiszi magáról, miközben csak egy „bumfordi kis valaki”, aki esik-kel, eredményt nem ér el Európában. Próbálja bizonygatni, hogy mekkora fickó, de a holland min.elnök szerint háttérzaj a Tanácsban, amit csinál. Orbán Viktor azt is mondta (az MTI-nek), hogy „A piros sarokban Hollandia áll, a kékben pedig Magyarország, ez ilyen egyszerű”. Molnár Csaba szerint viszont a piros sarokban tényleg a holland, de a pirosban az olasz miniszterelnök volt, Orbán pedig a kakasülőről, a 26. sorból nézte a meccsüket.

Arról is beszélt, hogy míg 2007-ben 30, 2014-ben már csak 24, most pedig 20 milliárd eurót kapott a magyar állam az uniós költségvetésből, tehát ez az összeg a Gyurcsány-kormány óta esik vissza. Két külön gazdasági egységről, a hétéves költségvetésről és a koronavírus-válság miatti kilábalási csomagról döntöttek Brüsszelben. Utóbbinál egy eurócenttel nem nőtt a magyar támogatás a pénteki tervezethez képest, miközben például a lengyeleknek, a bolgároknak, a cseheknek sikerült növelni a rájuk eső részt. A DK-s politikus szerint „döbbenet, amit Orbán művelt az elmúlt négy napban”, „Brüsszelben megaláztatta, legyőzette Magyarországot”.

 
Molnár Csaba, a DK alelnöke és európai parlamenti képviselője (kép: Facebook)
 

Az Eurologus azt írja, az uniós állam- és kormányfők a csúcstalálkozón 1824 milliárd eurós uniós költségvetésben állapodtak meg. Az alku értelmében a 2021-27-es időszakra vonatkozó hétéves költségvetés 1074 milliárd euró lesz, és ehhez társul egy 750 milliárd eurós gazdasági helyreállítási alap is. Ebből 390 milliárd euró jut majd vissza nem térítendő támogatások formájában a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállításra, és a tagállamok összesen további 360 milliárd euró hitelt vehetnek fel ugyanerre a célra.

Az Eurologus szerint bár a jogállamisági feltételrendszer benne maradt a végső költségvetési megállapodásban, az eredeti tervezetnél jóval enyhébben fogalmaznak a dokumentumban. Ha az Európai Bizottság által javasolt új jogállamisági mechanizmus megállapítja, hogy egy tagállamban megsértik a jogállamiságot, akkor a tagállami kormányokat képviselő Európai Unió Tanácsában minősített többséggel fognak dönteni a szankciókról. Az eredeti javaslat még arról szólt, hogy a szankciók elutasításához, és nem az elindításához kell minősített többség.

Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán azt írta, Magyarország 3 milliárd euróval több uniós forrást fog kapni az elkövetkezendő hét évben. Orbán Viktor pedig hatalmas győzelemről beszélt a csúcs után. A lengyel kormányfővel közösen tartott tájékoztatóján a miniszterelnök azt mondta, hogy a két országnak nemcsak komoly pénzösszegeket sikerült szereznie, hanem megvédték nemzeti büszkeségüket az uniós csúcson. Mint fogalmazott, sikerült egyértelművé tenni, hogy azok részéről, akik örökölték a jogállamiságot, elfogadhatatlan, hogy kioktassák és kritizálják azokat a szabadságharcos népeket, amelyek nagyon nehéz időket éltek meg és sokat tettek a kommunista rezsim ellen. Orbán Viktor szerint ez nemcsak fontos, hanem jó küzdelem volt Lengyelország oldalán. Ezután pedig azt kívánta minden magyarnak, soha ne legyen kevésbé sikeres reggelije, mint a mai.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Megbeszéljük...
2020. július 21., kedd 16.20
Műsorvezető: Bolgár György