„Klubrádió
Reggeli gyors

Donáth: Ha Orbánék nem lopják el, nagyon jól járnak a magyarok az új uniós pénzekkel

21/07/2020 13:15

| Szerző: Klubrádió

Jól jött ki Magyarország az uniós költségvetésről zajlott egyezkedésekből, pontosabban még csak egy lehetőségnél tartunk, amelynek valóra válásához mert az is kell, hogy az Orbán-kormány hajlandó legyen betartani az európai játékszabályokat a megítélt összegek felhasználásakor. Hogy pontosan mik lesznek ezek a játékszabályok, ősszel dőlhet el, de az biztos, hogy a magyar miniszterelnöknek nem sikerült lesöpörnie a jogállami feltételeket az asztalról – mondta Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője.

2020. július 21. Reggeli gyors-részlet/ Interjú, Donáth Anna 2020.07.21.
07:17
00:00

Magyarország a lehető legjobban járt az EU következő hétéves költségvetéséről és a koronavírus-járvány gazdasági hatásait ellensúlyozó helyreállítási csomagról született megállapodással, feltéve, hogy Orbán Viktor kormánya nem fog ezzel visszaélni, és nem lopja el a pénzeket – mondta Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője. A magyar ellenzéki politikus a még pénteken kezdődött, ötnapos uniós csúcstalálkozót követően a Klubrádiónak nyilatkozva hangsúlyozta, a megállapodásban benne maradt a jogállami mechanizmus – még ha nem is az Európai Bizottság által javasolt eredeti formájában –, és ez azt jelenti, Magyarország akkor jár jól, ha Orbánék a következő hét évben hajlandóak az európai játékszabályok, illetve értékek mentén politizálni, a megítélt összegeket ezek alapján elkölteni.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése
 
 Donáth Anna Júlia, a Momentum képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd
 
 

Mivel a tagállamok vezetői a részletkérdések megválaszolását őszre halasztották, most az Európai Bizottságon a világ szeme, mert tulajdonképpen a legfontosabb kérdések még hátravannak. Többi közt ki kell dolgozni a jogállamisági mechanizmus részleteit – hangsúlyozta Donáth Anna, aki szerint most megvan rá a lehetőség, hogy minél több olyan antikorrupciós eszközt építsenek bele, ami megakadályozza, hogy csak úgy el lehessen lopni európai a pénzeket. A nyár hátralévő részében a Momentum EP-delegációja és a pártjukat magában foglaló EP-frakció, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) is azon fog dolgozni, hogy szeptemberben a lehető legtöbb ilyen javaslatuk jelenhessen meg a Bizottság előterjesztésében. A hangsúly tehát most a hogyanokon van, a fő kérdés az, miként fog működni a pénzelosztás, illetve a jogállami mechanizmus, amely új feltételeket szab majd az európai pénzek tagállami felhasználásához.

Egy dolog azonban az elmúlt öt nap után is látszik, az hogy nem sikerült Orbán Viktor „kommunikációs színjátéka”, amely során a hazai parlamenti határozatra hivatkozva azt közvetítette, megvétózhatja az uniós költségvetésről szóló döntést, ha az EU jogállami feltételeket szabna az pénzek elköltéséhez. Orbán nem tudta megzsarolni az EU vezetőit, mivel azok szigorúan tartották magukat, és nem lehetett lesöpörni a jogállamisági feltételeket az asztalról, ezért nagyon szigorú költségvetési elszámolás mechanizmusra számíthatunk a következő időszakban – mondta Donáth Anna.

Tehát, nézzük meg, ki nevet a végén, és várjuk meg a részletek tisztázását, mert ezek fogják leginkább befolyásolni a mindennapi gyakorlatot, illetve azt, hogy a következő hét évben Magyarország hogyan tud fejlődni – tette hozzá a Momentum EP-képviselője.

EU-csúcs Brüsszelben - A magyar és a lengyel miniszterelnök
 
 Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón 2020. július 21-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 
 

Az Eurologus azt írja, az uniós állam- és kormányfők a csúcstalálkozón 1824 milliárd eurós uniós költségvetésben állapodtak meg. Az alku értelmében a 2021-27-es időszakra vonatkozó hétéves költségvetés 1074 milliárd euró lesz, és ehhez társul egy 750 milliárd eurós gazdasági helyreállítási alap is. Ebből 390 milliárd euró jut majd vissza nem térítendő támogatások formájában a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállításra, és a tagállamok összesen további 360 milliárd euró hitelt vehetnek fel ugyanerre a célra.

Az Eurologus szerint bár a jogállamisági feltételrendszer benne maradt a végső költségvetési megállapodásban, az eredeti tervezetnél jóval enyhébben fogalmaznak a dokumentumban. Ha az Európai Bizottság által javasolt új jogállamisági mechanizmus megállapítja, hogy egy tagállamban megsértik a jogállamiságot, akkor a tagállami kormányokat képviselő Európai Unió Tanácsában minősített többséggel fognak dönteni a szankciókról. Az eredeti javaslat még arról szólt, hogy a szankciók elutasításához, és nem az elindításához kell minősített többség.

Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán azt írta, Magyarország 3 milliárd euróval több uniós forrást fog kapni az elkövetkezendő hét évben. Orbán Viktor pedig hatalmas győzelemről beszélt a csúcs után. A lengyel kormányfővel közösen tartott tájékoztatóján a miniszterelnök azt mondta, hogy a két országnak nemcsak komoly pénzösszegeket sikerült szereznie, hanem megvédték nemzeti büszkeségüket az uniós csúcson. Mint fogalmazott, sikerült egyértelművé tenni, hogy azok részéről, akik örökölték a jogállamiságot, elfogadhatatlan, hogy kioktassák és kritizálják azokat a szabadságharcos népeket, amelyek nagyon nehéz időket éltek meg és sokat tettek a kommunista rezsim ellen. Orbán Viktor szerint ez nemcsak fontos, hanem jó küzdelem volt Lengyelország oldalán. Ezután pedig azt kívánta minden magyarnak, soha ne legyen kevésbé sikeres reggelije, mint a mai.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Donáth Annával
2020. július 21., kedd 08.45
riporter: Dési János