„Klubrádió
Megbeszéljük...

Fekete-Győr az ellenzéki szövetségépítésről: Sok minden történik, ami nincs nagy dobra verve

19/05/2020 23:57

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Igaz, hogy a járványhelyzet idején az ellenzéki pártok nem alkottak valamiféle alternatív operatív törzset, hogy egységesen léphessenek fel a kormány ellen, de a szövetségépítés nem állt le – mondta Fekete-Győr András, a Momentum elnöke. Olyan együttműködés kell létrehozni szerinte, amely nem csak a kormányt tudja majd leváltani 2022-ben, ehhez pedig idő kell. Ugyanaz az összefogás azonban, ami 2019-ben sikert hozott, a következő parlamenti választásra is meglesz. Rengeteg találkozó van a pártok vezetői között ez ügyben, és még idén mindannyian találkoznak, hogy az előválasztásokról egyeztessenek – jelentette ki.

2020. május 19. Megbeszéljük - részlet 20.05.19 Fekete-Győr András
13:22
00:00

Különleges lehetőséget adott a koronavírus-járvány a magyar ellenzéknek, hogy bizonyítsa életképességét, felcsillantsa a kormányváltás reális lehetőségét, rámutatva a hatalom hibáira. Alapot adhatott volna minderre az őszi önkormányzati választások sikere. Ott már megmutatkozott az összefogás ereje. Haraszti Miklós itt a Klubrádióban indított párbeszédet, vitaindító cikkében az ellenzéki pártok együttműködésének intézményesített kereteit hiányolta, illetve ilyen keretek létrehozását javasolta. Megbeszéljük című műsorunkban Bolgár György erről kérdezte a Momentum elnökét, Fekete-Győr Andrást. ( Haraszti írásához korábban Kunhalmi Ágnes MSZP-s politikus és Bíró András alternatív Nobel-díjas civil aktivista is hozzászólt, az ő véleményüket itt és itt találja.)

A politikus szerint az világosan látszott már az önkormányzati választásokon, hogy az ellenzéki pártok összefogása nem csak szándék, hanem meg is valósult, és eredményt is hozott. A járványveszély azonban – mint mindenkit – a pártokat is váratlanul érte. Az egységes fellépés a kormány intézkedései ellen bizonyára hatásosabb lett volna, mint ami történt, a bírálatok külön-külön megfogalmazása de azért az ellenzéki pártok így is hasonló javaslatokkal álltak elő, a felhatalmazási törvény, a teljhatalom ellen pedig egységesen léptek fel.

Olyan ellenzéki szövetség megteremtéséhez azonban, amely képes lesz nem csak kormányt váltani 2022-ben, hanem utána rendszert és politikai kultúrát is, idő kell, szükség van közös kampányokra, kudarcokra és sikerekre – mondta Fekete-Győr. A politikus szerint, ahogy azt a 2019 októberi önkormányzati választás megmutatta, nem csak szándék van az ellenzéki összefogásra, hanem az valósággá is válhatott, és ez így lesz 2022-ben is, amit szerinte egyik ellenzéki politikustársa sem von kétségbe. Rengeteg találkozója van más pártok vezetőivel ez ügyben, és megbeszélték, hogy a járványhelyzet elmúltával, illetve a pártok tisztújításai után, még idén, „mint egy csapat” is találkoznak, hogy az előválasztásokról egyeztessenek. Az ellenzéki egység hiánya miatt Haraszti Miklós által  is megfogalmazott aggodalmakra válaszul Fekete-Győr a szövetségépítés kapcsán azt üzente,  "sok minden történik, ami nincs nagy dobra verve".

Önkormányzat 2019 - Fekete-Győr András
 
Fekete-Győr András a
 2019. október 13-i önkormányzati választáson Fotó: MTI/Mónus Márton
 
 

Ellenzéki összefogás tehát volt és lesz – hangsúlyozta – ezen az oldalon nincsenek egyeduralkodó, kiugróan népszerű pártok, egyik sem képes egyedül leváltani a Fideszt, tehát egymásra vannak utalva. Nem az a kérdés, hogy 2022-ben képesek lesznek-e mind a 106 egyéni körzetben megegyezni és egy jelöltet állítani a kormánypárti indulóval szemben. Ez tárgyalásokkal megoldható. Az igazi kihívás a közös listák összeállítása, a programok összehangolása. 

Bolgár György felvetette egy előrehozott választás lehetőségét is, miután Orbán Viktor most nyeregben érezheti magát, kezelte a válságot valahogyan, az ellenzék pedig továbbra is töredezett, szétesett állapotban van. A válság pedig elhúzódik, ami kedvezhet a kormánypártnak. Fekete-Győr András szerint idén nem valószínűsíthető egy előrehozott választás, miután minden ősszel a járvány újra fellobbanhat. Jövő tavasz meg már késő, túl közel van az eredetileg tervezett 2022-es választáshoz. Az ellenzéki pártok között olyan tárgyalások folynak, amelyeket egyelőre nem vernek nagy dobra, de a választók az ellenzék egységes fellépésében bízhatnak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba.

Megbeszéljük/Interjú Fekete-Győr Andrással
2020. 05.19., kedd 16:00
Műsorvezető: Bolgár György