„Klubrádió
Megbeszéljük...

Baloldali töltet nélkül nem lehet leváltani Orbánt?

6/03/2020 17:32

| Szerző: Klubrádió

Az ellenzék egyik pártja sem szalámizhatja le a többiek hátországát – mondja Antal Attila politológus. Majd hozzáteszi: nem lehetünk vakok és süketek, ha az Orbán-rendszerről van szó.

2020. március 06. Megbeszéljük - részlet 20.03.06. Antal Attila
14:30
00:00

Orbán Viktor leváltásának kulcsáról írt minap az MSZP Baloldali Tömörülésének tagja. Megbeszéljük című műsorunkban Antal Attila politológus kifejtette, hogy ellenzéki összefogásra mindenképpen szükség van, ezt bizonyították az önkormányzati választások. Ám egyik párt sem szalámizhatja le a többiek hátországát, egyik sem törekedhet „egyfejű” ellenzék létrehozására, ahogyan azt most a DK teszi. A másik, amit nem szabad tenni, hogy a pártok vakok és süketek maradnak mindarra, amiből és ahogyan az Orbán-rendszer kialakult. Ha nincs az ellenzékben egy baloldali töltet, akkor nem lehet, sőt talán nem is érdemes leváltani a Fidesz-kormányt.

Kik képviselnék ezt a baloldali töltetet? Antal Attila szerint a balliberális, liberális beállítottságú pártok is tudnak baloldali üzenetekkel kommunikálni. Ám a legfontosabb az, hogy ha kormányra kerülnének, akkor a dolgozók, vagy a tőke érdekeit képviselnék-e. Nem szabad elfelejteni, hogy 2010 előtt sem a dolgozó kisember volt a fontos. A politológus szerint a baloldalnak a középosztály alsó rétegei felé kell nyitnia, és minden pártnak el kell döntenie, hogy szembe mer-e menni a tőkével.

Bolgár György műsorvezető itt közbevetette, hogy Orbán bizony szembe ment a multikkal, a bankokkal, a nagytőkével. Az interjúalany erre úgy válaszolt, hogy igen, ez nevezhető perverz baloldali politikának. Azért ment szembe a nagytőkével, hogy vele szemben pozíciót fogjon és a saját nagytőkéseit hozza helyzetbe, létrehozza a saját tőkés rétegét.

Antal Attila szerint a baloldalnak bele kell szólnia a kormányzásba, át kell alakítani a munka világát, állami nagyvállalatokat kell létrehozni, amelyek igen erős központi támogatással meg tudják védeni a dolgozókat.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás.

Megbeszéljük
2020.03.06. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György