„Klubrádió
Reggeli gyors

A Jobbik dilemmája: hogyan ne oldódjon fel az ellenzékben?

27/02/2020 15:10

| Szerző: Klubrádió

Egyre többen lépnek ki a Jobbikból, de az elemző szerint ennek egyelőre nincs hatása a támogatottságukra. Kérdés, hogy tudnak úgy együttműködni az ellenzékkel, különösen annak 2010 előtti emblematikus alakjaival, hogy ne oldódjanak fel.

2020. február 27. Reggeli gyors / részlet, Mikecz Dániel (20.02.27.)
03:57
00:00

Egyre többen lépnek ki a Jobbikból, legújabban a debreceni elnök, Bogdán Szabolcs, mellette öt helyi tag, előtte pedig a vezető tagok közül Bencsik János, Szávay István. Erről kérdeztük Mikecz Dánielt, a Republikon Intézet elemzőjét, aki elmondta: a legutóbbi felmérések szerint lényeges változás nem volt a Jobbik támogatottságában, és ezeknél az adatfelvételek már valószínűleg a tisztújítás után történtek.

Az jól látható, hogy a Jobbikban vezetői és középvezetői szinten is feszültség alakult ki a tisztújításnál, ahol Jakab Péter emberei kaptak bizalmat. Viszont kikerült egy hangfelvétel, amelyen az új elnök megnevezte azokat, akik „hátba akarják döfni”. Ezek a kilépések ennek a feszültségnek a lecsapódásai. Hozzátette, a Jobbik pártalapítványában is voltak személycserék.

A kilépők fő kritikája, hogy a baloldali pártokkal szövetkezés érdekében Jakab nem tart igényt a nemzetpolitikára. Mennyire lehet ez reális? Jakab Péter korábban arról beszélt, hogy mindenkivel együtt kell működni, kivéve a Demokratikus Koalíciót. De mivel a DK jelenleg a legerősebb ellenzéki párt, nem kerülhető ki. Az kérdés, ezt hogy tudják úgy megoldani, hogy a többi ellenzéki párt is elfogadja és maximalizálhassák az ellenzéki szavazatokat.

A jobbikosok attól tartanak, hogy elveszítik a támogatottságukat, ha a párt túlzottan feloldódik az ellenzéki együttműködésben, vagy szorosan együttműködik a 2010 előtti világnak olyan emblematikus figuráival, mint Gyurcsány Ferenc. De aki most, 2020-ban jobbikos szavazó, a 2019-es önkormányzati választási együttműködés után is, az nyilvánvalóan kormányváltást akar. Tehát ha a Jobbik erre nem kínál esélyt 2022-ben, szavazói elvándorolhatnak az elemző szerint.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay

Reggeli gyors
2020.02.27. 08:20
Műsorvezető: Lampé Ágnes