„Klubrádió
Reggeli gyors

Medián: Visszaszerezte elbizonytalanodott szavazóit a Fidesz

27/02/2020 13:54

| Szerző: Klubrádió

Négy százalékpontot javult a Fidesz támogatottsága februárra a Medián friss mérése szerint, így 40 százalékon áll. Rekordalacsony szinten az MSZP.

2020. február 27. Reggeli gyors / részlet, Hann Endre (20.02.27.)
07:41
00:00

A Medián legfrissebb közvélemény-kutatási adatai szerint erősödött a Fidesz, 4 százalékponttal, a teljes népességen belül 40 százalékra. Elsőként azt kérdeztük Hann Endrétől, a Medián ügyvezetőjétől, mi áll ennek a hátterében.

Közölte: nem volt olyan esemény, amely nagyon jelentős mozgásokat indokolt volna. Az történt, hogy az önkormányzati választások után az egyébként elkötelezett Fidesz-szavazók egy része elbizonytalanodott, nyilvánvalóvá vált nekik is, hogy a Fidesz ezt nem tudja teljes győzelemként eladni. Mozgás valójában csak a Fidesz-tábor és a bizonytalanok között volt tehát. Tavaly év vége felé megnőtt a párt nélküliek, bizonytalanok aránya, és ez most visszafordult.

Jelezte: a Mediánnál általában kevesen zárkóznak el a szavazási szándék közlésétől, de ez mostani felmérésüknél kimondottan visszaesett, 24 százalék tartozik ebbe a kategóriába.

A többi pártnál hibahatáron belüli változások vannak csak. Sokan felkapják a fejüket, hogy a Fidesz milyen magas értéket ér el, de az elmúlt években-hónapokban volt ez magasabb is. Az egyetlen rekord az MSZP támogatottságának kis mértéke, a Mediánnál még nem voltak 5 százalékon. Hann Endre megjegyezte, szoktak azzal játszani, hogy mi lenne, ha az összes ellenzéki pártra jutó szavazat összeadódna – ebben a hónapban így se tudnák megelőzni a Fideszt.

Az ellenzéki pártok közül a DK tűnik a második legerősebbnek, a Jobbik is stabilizálta a helyzetét, 8 százalékon, nincs nagy ugrálás az adatokban. A Momentum stabilan ott van a bejutási küszöb fölött 6 százalékával, és az MSZP így már tőlük is elmarad.

De mi a helyzet a fiataloknál? Nyilvánvalóvá vált probléma a Fidesz számára, a nagyközönség is látja, hogy nem nagyon sikerült megszólítaniuk a 30 alattiakat. Nagy erőfeszítéseket tettek ezért, de ennek az elmúlt hónapok alapján nincs meg az eredménye. Ebben a korcsoportban kiugróan a legalacsonyabb a Fidesz támogatottsága (magához képest), így egy hasonló elképzelt összesítéssel az ellenzék nyerne. Településtípus szerint Budapesten a korábbiaknál is nagyobb az ellenzék összesített fölénye. De – hívta fel a figyelmet Hann Endre – lehet érdekességeket keresni, azonban tény, hogy nagyon stabilak az erőviszonyok.

A Medián kutatása 1200 ember megkérdezésével, reprezentatív mintával készült február közepén.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Lejátszó melletti kép: Pixabay

Reggeli gyors
2020.02.27. 07:20
Műsorvezető: Lampé Ágnes