„Klubrádió

Újra nőtt a Fidesz népszerűsége

24/02/2020 17:38

| Szerző: 24.hu/Klubrádió

Megállt a Fidesz népszerűségvesztése, sőt, kicsit nőtt is a kormánypárt tábora a Závecz Research kutatása szerint: 29-ről 31 százalékra javított a teljes népességen belül.

A Závecz Research felmérésének, amelyet a 24.hu mutat be, legfőbb tanulságai a következők: megállt a Fidesz visszaesése, és egy kicsit, 29-ről 31 százalékra bővült is a támogatottsága. Nem változott a pártrangsor második helyén lévő Demokratikus Koalíció táborának nagysága, továbbra is 9 százalékos. A Jobbik tavaly ősz óta 6 százalékon állt, most egy hajszállal javított, a választókorú népesség 7 százaléka támogatja. Az MSZP is elmozdult a negyedéve mért 5 százalékról, ezúttal 6 százalékon áll. A Momentumnak a múlt havival azonos, 6 százalékos tábora van. Az LMP, a Mi Hazánk Mozgalom és a Kétfarkú Kutyapárt 2-2 százalékos, a Párbeszéd 1 százalékos. Aktivizálódtak a választók, a párt nélküliek aránya 37-ről 33 százalékra csökkent az elmúlt egy hónapban.

A biztos pártválasztók között a Fidesz 51 százalékos, jelentős az előnye. A DK ebben a politikailag aktív körben 14 százalékot ér el. Szoros versenyt fut a Jobbik és a Momentum, 10 illetve 9 százalékkal. Az MSZP-t az elkötelezett szavazók 7 százaléka támogatja. Az LMP, a Mi Hazánk Mozgalom és a Kétfarkú Kutyapárt a biztos pártválasztók körében is egyformán szerepel, 2 százalékot érnek el. A Párbeszéd az elkötelezett szavazók körében jelenleg ugyancsak 2 százalékon áll.

A magyar választóközönség három nagyjából azonos csoportra tagolható: egyharmaduk kormánypárti, egyharmaduk ellenzéki, egyharmaduk párt nélküli - derül ki a felmérésből, amelyet a Závecz február közepén, az ország felnőtt lakossága körében végzett.